Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα μετατρέπουν την καλή σε κακή χοληστερίνη

  • Iatropedia
Μπορεί να μην τρώτε ανθυγιεινά, να είστε λεπτός, να αθλείστε, να τρώτε πράσινα και φρούτα και όμως η χοληστερίνη σας να βρίσκεται πάνω από τα όρια ασφαλείας. Αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό. Γιατί δεν πέφτει. Ο γιατρός μπορεί να σας είπε μάλιστα ότι είναι και οργανικό το θέμα. Αναρωτηθήκατε μήπως εάν η περιοχή που ζείτε έχει καυσαέρια; Μήπως αυτά μετατρέπουν την καλή χοληστερίνη σε κακή; Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, συσχέτισαν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την κακή χοληστερίνη. Διαβάστε που κατέληξαν.

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Χέσους Αράουχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Λος Άντζελες (UCLA), διαπίστωσαν πως όταν κάποιος εισπνέει τους ρύπους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τότε στον οργανισμό του η χοληστερίνη αλλάζει και από καλή γίνεται κακή. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

Οι ερευνητές εξέθεταν συστηματικά σε εξατμίσεις ντίζελ και βενζίνης και στη συνέχεια κατέγραφαν τις τιμές της χοληστερίνης σε πειραματόζωα (ποντίκια). Ύστερα από 15

ημέρες συνεχούς έκθεσης και εισπνοής των ρύπων από τις εξατμίσεις, η καλή χοληστερίνη (HDL) είχε χάσει τις προστατευτικές της ιδιότητες για την υγεία των αγγείων και έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά με την κακή χοληστερίνη την (LDL). Με απλά λόγια και η καλή και η κακή έφραζαν τα αγγεία, εξίσου.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εισπνοή των εξατμίσεων προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στον οργανισμό, και καταστρέφει τα κύτταρα και τους ιστούς. Η νέα έρευνα δείχνει ότι επίσης η οξείδωση της «καλής» χοληστερόλης οδηγεί σε σταδιακή σκλήρυνση των αρτηριών, και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύουν οι εξατμίσεις, περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες και οξείδωση. Το σημαντικότερο όμως που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι πως μετά τις 2 εβδομάδες έκθεσης των ποντικών στους ρύπους, οι βλάβες δεν αποκαταστάθηκαν όταν σταμάτησε το πείραμα. Ο κίνδυνος παρέμενε ανεπανόρθωτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κήλη στους άνδρες: Μην σηκώνετε βάρη

Τι θα συνέβαινε εάν οι άνδρες βίωναν τον πόνο της γέννας; ΒΙΝΤΕΟ

Δεν είναι μόνο ο καρκίνος. Μάθετε για όλες τις παθήσεις του στήθους

Πως να γίνετε καλύτερος εραστής. Το μυστικό της κιθάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν