Οι μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας “κόβουν” ζωή από τους ηλικιωμένους

  • Iatropedia
Δεν αναφερόμαστε στους καλοκαιρινούς καύσωνες, όταν λέμε “μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας”. Αναφερόμαστε κυριολεκτικά στις μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια, οι οποίες όμως διαχρονικά έχουν γίνει μεγαλύτερες και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, και μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Επιστημονική έρευνα, ιατρών από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αναδεικνύει, ένα νέο παράγοντα κινδύνου για τους ηλικιωμένους, το καλοκαίρι, εκτός από τον καύσωνα αυτόν καθαυτό, που έχει άμεσες επιπτώσεις (πχ θερμοπληξία, εμφράγματα κ.α). Επισημαίνει ότι ακόμα και μία αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο, εφόσον γίνεται σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

“Ανεξάρτητα από τους καύσωνες” θα πει ο επικεφαλής της έρευνα καθηγητής, Τζόελ Σβάρτς, “ημέρα με την ημέρα η υψηλή διακύμανση των θερινών θερμοκρασιών μικραίνει το προσδόκιμο ζωής. Αυτή η διακύμανση μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ευάλωτους ανθρώπους”.

Η Ελλάδα, αλλά και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται μέσα στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο αφού τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή όχι μόνο θα αυξήσει τις θερμοκρασίες του πλανήτη, αλλά και το βαθμό διακύμανσης (αυξομείωσής) τους τα καλοκαίρια. Χώρες που θα πληγούν πιο πολύ από τις κλιματολογικές αυτές αλλαγές (άρα και οι κάτοικοι τους, άρα και οι ηλικιωμένοι τους) είναι η χώρα μας, η Γαλλία, η Ισπανία, και η Ιταλία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στους καύσωνες και στην αύξηση των θανάτων στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όμως η νέα έρευνα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνει ότι δεν σκοτώνουν μόνο τα κύματα καύσωνα βραχυπρόθεσμα, αλλά και οι σχετικά πιο ανεπαίσθητες μεταβολές των καλοκαιρινών θερμοκρασιών μακροπρόθεσμα. Ο κίνδυνος είναι πιο αυξημένος για τους ηλικιωμένους με προβλήματα όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια (ιδίως όσοι είχαν πάθει μη θανατηφόρο έμφραγμα στο παρελθόν), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.α.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος χρόνου στοιχεία για την υγεία περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων άνω των 65 ετών σε 135 πόλεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις πόλεις εκείνες όπου τα καλοκαίρια υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις του θερμομέτρου. Κατά μέσο όρο, κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου στην αυξομείωση της θερινής θερμοκρασίας αυξάνει κατά 2,8% έως 4% το ποσοστό θανάτων των ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 4% για όσους έχουν διαβήτη, 3,8% για όσους είχαν υποστεί έμφραγμα κάποτε, 3,7% για όσους έχουν χρόνια προβλήματα στους πνεύμονες και 2,8% για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος από τις θερμοκρασιακές μεταβολές είναι 1% έως 2% μεγαλύτερος για όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας και, αντίθετα, 1% έως 2% μικρότερος για όσους ζουν σε πόλεις με περισσότερο πράσινο. Όσο πιο πολύ μεγάλη είναι η μέση θερμοκρασία μιας περιοχής, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία από τις αυξημένες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.

Οι ηλικιωμένοι και γενικότερα όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στις ακραίες θερμοκρασίες κι επίσης φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι στις μεγαλύτερες από το συνηθισμένο διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην κατηγορία του iatropedia