Η μάσκα προσώπου προστατεύει και τον χρήστη, όχι μόνο τους γύρω του

  • Iatropedia newsroom
μάσκα προσώπου
Οι μάσκες προσώπου μπορούν να προστατεύσουν τόσο τους ίδιους τους χρήστες όσο και τους άλλους από το να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον κορονοϊό, σύμφωνα με νέα ενημέρωση που εξέδωσε το αμερικανικό CDC.

Η νέα ενημέρωση αλλάζει την προηγούμενη καθοδήγηση που ανέφερε ότι η μάσκα προσώπου εμποδίζει κυρίως τον χρήστη από το να μεταδώσει τον κορονοϊό σε άλλους, αντί να προστατεύει και τον ίδιο.

«Οι μάσκες βοηθούν επίσης στην μείωση της εισπνοής σταγονιδίων από τον χρήστη», έγραψε το CDC.

Οι πολυεπίπεδες υφασμάτινες μάσκες μπορούν να παρέχουν «φιλτράρισμα για προσωπική προστασία» και να μπλοκάρουν ιικά σωματίδια που εκπνέονται από άλλους, σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση. Το CDC παραθέτει αρκετές πρόσφατες μελέτες που έχουν δείξει μείωση της μετάδοσης ιών, ακόμα και πάνω από 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε ένα παράδειγμα, η χρήση μάσκας από όλους τους συμμετέχοντες εμπόδισε την μετάδοση από δύο μολυσμένους κομμωτές στους 67 πελάτες τους, οι οποίοι αργότερα παρακολουθήθηκαν για τυχόν λοίμωξη. Σε ένα άλλο σενάριο, οι άνθρωποι που φορούσαν μάσκες προσώπου σε μεγάλες διεθνείς πτήσεις απέφυγαν την μόλυνση από συνταξιδιώτες.

«Η υιοθέτηση πολιτικών καθολικής χρήσης μάσκας στην κοινότητα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών lockdown, ειδικά εάν συνδυαστεί με άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η κοινωνική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο επαρκής αερισμός», έγραψε το CDC.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν.

Ορισμένοι τύποι υφασμάτινων μασκών μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τις χειρουργικές μάσκες στο μπλοκάρισμα αυτών των αναπνευστικών σταγονιδίων, σύμφωνα με τη νέα οδηγία. Το πολυπροπυλένιο μπορεί να δημιουργήσει ένα στατικό φορτίο που αιχμαλωτίζει σωματίδια, για παράδειγμα, και το μετάξι μπορεί να απωθεί τα σταγονίδια.

Συνολικά, οι μάσκες προσώπου με πολλαπλά στρώματα είναι πιο αποτελεσματικές στη διακοπή της μετάδοσης του ιού από τις μάσκες μονής στρώσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μάσκες πολλαπλών στρωμάτων φιλτράρισαν σχεδόν το 50% των λεπτών σωματιδίων που ήταν μικρότερα από 1 micron, γράφει το CDC.

Πηγή: https://www.medscape.com, https://www.cdc.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

COVID-19: Οι μάσκες με αντιική επίστρωση προσφέρουν περισσότερη προστασία;

Η απόδειξη ότι οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής δεν εμποδίζουν την μετάδοση της COVID-19

Πόσο κοντά μπορούν να είναι δύο άτομα αν φοράνε και οι δύο μάσκα