Η κρίση σκοτώνει και τα… δόντια μας

  • Iatropedia
Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στη στοματική μας υγεία. Πλέον οι έλληνες ολοένα και πιο σπάνια επισκέπτονται τους ιδιώτες οδοντιάτρους.

Η χώρα μας μάλιστα, βρίσκεται στην προτελευταία θέση στη στοματική υγεία των παιδιών μέχρι 12 ετών, από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επισημάνθηκε σε παρουσίαση των αξόνων και των δράσεων της εθνικής επιτροπής στοματικής υγείας στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου, στα πολυιατρεία τους κέντρο της Αθήνας, όπου έχουν δεχθεί 50 χιλιάδες ασθενείς, το 35% είχε ανάγκη από άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Η στοματική υγεία είναι όχι μόνο καθρέπτης της συνολικής υγείας αλλά η κακή κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει νοσήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ασθενής με στοματικό καρκίνο που θα αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια, έχει πάνω από 90% πιθανότητες να επιβιώσει την επόμενη 5ετία. Μια καθυστέρηση όμως ρίχνει αυτό το ποσοστό στο 10-20%

Σημαντικό πλήγμα έχουν δεχθεί όμως και οι ιδιώτες οδοντίατροι από την κρίση, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κίνηση στα ιδιωτικά οδοντιατρεία έχει πέσει στο μισό, οδηγώντας αρκετά στο λουκέτο.