Η κρίση και η πείνα… γεννάει θηλυκά

  • Iatropedia
Τα παιχνίδια με τις λέξεις είναι κάποιες φορές απίστευτα. Η “κρίση” και η “πείνα” είναι ουσιαστικά γένους θηλυκού. Σε χώρες που περνάνε οικονομική κρίση, και η πείνα κυριαρχεί (καλή ώρα η Ελλάδα), οι γυναίκες γεννάνε θηλυκά και όχι αρσενικά μωρά. Αυτό διαπίστωσαν Αμερικάνοι ερευνητές που βασίστηκαν σε δημογραφικές αναλύσεις ανά τον κόσμο και κυρίως σε μια ανάλυση του μεγάλου λιμού που είχε ενσκήψει στην μαοϊκή Κίνα κατά την περίοδο 1959-61 και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι δεν είναι σαφές γιατί και μέσα από ποιο μηχανισμό συμβαίνει αυτή η μεταβολή στις γεννήσεις, αλλά, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αγόρια θεωρούνται μεγαλύτερο ρίσκο από γενετική πλευρά, επειδή οι υποσιτιζόμενοι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερους απογόνους σε σχέση με τις υποσιτιζόμενες γυναίκες. Γι’ αυτό, με κάποιο τρόπο, δεν ευνοούνται να γεννηθούν αρσενικά, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Τέτοιες παρόμοιες μεταβολές στην αναλογία αρσενικών/θηλυκών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, π.χ. τα αρσενικά ευνοούνται όταν βρέχει πολύ και η τροφή είναι άφθονη σε μία περιοχή. Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, όμως τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τη γέννα.

Όπως έδειξε η μελέτη των κινεζικών στοιχείων που αφορούσαν περισσότερες από 300.000 γυναίκες, υποχώρησαν μεν οι γεννήσεις και των δύο φύλων, όμως σταδιακά γεννιούνταν όλο και λιγότερα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Είναι συνεπώς φανερό ότι υπάρχει άμεση μεταβολή της αναλογίας αγοριών/κοριτσιών στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής.

Παραμένει πάντως μυστήριο ποιος ακριβώς βιολογικός παράγοντας καθοδηγεί αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο γρήγορα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, στις δύσκολες συνθήκες, λιγότερα σπερματοζωάρια που φέρουν το αρσενικό χρωμόσωμα Υ, καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Εναλλακτικά, μπορεί τα αρσενικά έμβρυα να είναι πιθανότερο να αποβληθούν από την μήτρα στη διάρκεια μιας περιόδου πείνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τα στεγαστικά δάνεια μας οδηγούν στις αυτοκτονίες

ραγδαία αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων στους Έλληνες

οι έλληνες νιώθουν ταπείνωση, φόβο και βράζουν από θυμό

ιστορίες ντροπής: η καταπιεσμένη ψυχολογία της γυναίκας σε εναν ανδρικό κόσμο