Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Ρούλα Τσουλέα
κλιματική αλλαγή
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Ποιον κίνδυνο αυξάνει η έκθεση στη ζέστη κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην εγκυμοσύνη, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν εντόπισαν ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στην έντονη ζέστη και τον πρόωρο τοκετό. Ο κίνδυνος είναι ισχυρότερος σε περιόδους καύσωνα, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία παραμένει υψηλή και τη νύχτα.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την μέση θερμοκρασία στον πλανήτη. Καθιστά επίσης ολοένα συχνότερους, πιο έντονους και πιο παρατεταμένους τους καύσωνες.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα μπορεί να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς (το βιολογικό ρολόι). Ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι σημαντική για την έκβαση της κυήσεως», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yuming Guo, καθηγητής Πλανητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

«Δεδομένης της περαιτέρω αύξησης της ακραίας ζέστης, που αναμένεται, έχει ζωτική σημασία να κατανοήσουμε τις δυνητικές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη», πρόσθεσε. «Είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα τις αποσοβήσουν».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics. Οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση 1,2 εκατομμυρίων κυήσεων της περιόδου 2000-2022 στο Σύδνεϋ. Οι 63.144 είχαν καταλήξει σε πρόωρο τοκετό.

Οι επιστήμονες συνέκριναν μετεωρολογικά δεδομένα με την έκβαση των κυήσεων. Εξέτασαν επίσης τον δυνητικό ρόλο άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν την έκθεση στη ζέστη, όπως η διαβίωση σε περιβάλλον με πολλούς χώρους πρασίνου.

Όπως διαπίστωσαν, η κλιματική αλλαγή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Στην πραγματικότητα, όταν η έγκυος εκτίθεται σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, έχει 61% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα το μωρό της. Όταν η έκθεση στην έντονη ζέστη συμβαίνει τη νύχτα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 51%.

Συνολικά, περισσότερο από το 7% των γυναικών που είχαν εκτεθεί σε καύσωνες γέννησαν πρόωρα τα μωρά τους. Το αντίστοιχο ποσοστό των εγκύων που δεν εκτέθηκαν σε καύσωνα ήταν 4,9%.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Δεν φάνηκε να ισχύει για το πρώτο και το δεύτερο.

Φωτογραφία: iStock