Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας: Ποιοι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
οδοντοστοιχία
Απρόσμενα ευρήματα νέας, μικρής μελέτης. Ποιος παράγοντας στο στόμα φάνηκε να παίζει ρόλο.

Ακόμα έναν λόγο για να φροντίζουμε σχολαστικά τη στοματική υγιεινή μας ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως τα άτομα που φορούν τεχνητή οδοντοστοιχία και δεν την καθαρίζουν προσεκτικά, μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένα σε βακτήρια που προκαλούν πνευμονία.

Η βακτηριακή πνευμονία αποτελεί συνηθισμένη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδίως στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, το σχεδόν 20% του πληθυσμού χρησιμοποιεί μία εν μέρει ή πλήρως αφαιρούμενη τεχνητή οδοντοστοιχία.

Οι ερευνητές λένε πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι οδοντοστοιχίες αποτελούνται από ακρυλικά βιοϋλικά. Τα υλικά αυτά θα μπορούσαν να επιμολυνθούν από βακτήρια και γι’ αυτό διεξήγαγαν τη μελέτη τους.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Medical Microbiology. Όπως εξηγούν, έλαβαν δείγματα από την τεχνητή οδοντοστοιχία 35 υγιών ενοίκων ενός γηροκομείου και 26 ηλικιωμένων που νοσηλεύονταν με βακτηριακή πνευμονία.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δείγματα για να ταυτοποιήσουν τα μικρόβια που περιείχαν. Στόχος τους ήταν να δουν αν υπήρχαν μικρόβια που προκαλούν πνευμονία και σε ποια επίπεδα.

«Περιμέναμε να βρούμε κάποια διαφορά, αλλά μας εξέπληξε το εύρος της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Joshua Twigg, από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. «Στους ασθενείς με πνευμονία τα επίπεδα των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο ήταν 20πλασια στην τεχνητή οδοντοστοιχία απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές».

Μία άλλη διαφορά αφορούσε την ποικιλότητα των βακτηρίων που ανιχνεύθηκαν στις δύο ομάδες. Αυτή ήταν σημαντική μειωμένη στους ασθενείς με πνευμονία, καθώς τα βακτήρια της πνευμονίας έδειχναν να έχουν εκτοπίσει τα υπόλοιπα.

Καθημερινός καθαρισμός

Ο Dr. Twigg και οι συνεργάτες του διευκρινίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν η πνευμονία μπορεί να αρχίσει από μία βρώμικη τεχνητή οδοντοστοιχία. «Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει μία συσχέτιση. Συνεχίζουμε την έρευνά μας για να εξακριβώσουμε ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως μια τεχνητή οδοντοστοιχία μπορεί να αποτελέσει «δεξαμενή» ανάπτυξης μικροβίων. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να γίνεται καθημερινός, σωστός καθαρισμός.

Εξίσου σημαντική είναι η τήρηση όλων των κανόνων στοματικής υγιεινής, ούτως ώστε όσοι δεν φορούν τεχνητή οδοντοστοιχία, να την αποφύγουν στο μέλλον, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock