Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη ΔΕΝ συνδέεται με την καρδιακή νόσο λένε τώρα οι επιστήμονες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χοληστερόλη
Μια νέα ανασκόπηση επί ήδη δημοσιευμένων μελετών από μια διεθνή ομάδα ιατρών και ερευνητών αμφισβητεί ευθέως την διαδεδομένη πεποίθηση δεκαετιών, ότι η LDL χοληστερόλη, η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη, προκαλεί καρδιακές παθήσεις.

Η σχετική δημοσίευση για την χοληστερόλη στην επιστημονική επιθεώρηση Expert Review of Clinical Pharmacology, αμφισβητεί επίσης τη χρήση των στατινών ως πρωτογενούς «εργαλείου» πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σήμερα στατίνες, για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

«Οι μέχρι τώρα έρευνες για την LDL χοληστερόλη είναι τρομερά ελλαττωματικές»!

«Εδώ και δεκαετίες οι έρευνες σχεδιάζονταν, για να εξαπατηθεί το κοινό και οι γιατροί, ώστε να πιστέψουν πως η LDL χοληστερόλη προκαλεί καρδιακή νόσο, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε ο δρ. David Diamond, καθηγητής Ψυχολογίας και Μοριακής Φαρμακολογίας & Φυσιολογίας, και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οι μέχρι τώρα έρευνες για την LDL χοληστερόλη είναι τρομερά ελλαττωματικές. Δεν υπάρχει μόνο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της LDL και της καρδιακής νόσου, αλλά ακόμα και η στατιστική προσέγγιση που έχουν χρησιμοποιήσει οι υποστηρικτές για την χρήση στατινών, προκειμένου να αποδείξουν τα οφέλη της, έχει υπάρξει παραπλανητική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δρ. Diamond, μαζί με περισσότερους από δώδεκα γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων καρδιολόγων, από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία ανέφεραν ότι η τρέχουσα πεποίθηση πως η LDL χοληστερόλη προκαλεί καρδιακή νόσο βασίζεται σε «παραπλανητικές στατιστικές, αποκλεισμό ανεπιτυχών δοκιμών και αγνοεί πολλές αντιφατικές επιστημονικές παρατηρήσεις».

Αμφισβητείται ευθέως η χρήση στατινών για όσους έχουν χοληστερίνη

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με στατίνες ως μεθόδου πρωτογενούς πρόληψης έχει συζητηθεί εκτεταμένως από τους ερευνητές εδώ και χρόνια. Αυτή η τελευταία μελέτη ανέλυσε τρεις πρόσφατα δημοσιευμένες ανασκοπήσεις περίπου 50 ετών έρευνας, οι οποίες αντικρούουν αρκετά συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην LDL χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις και τον ρόλο των στατινών για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Ο δρ. Diamond είναι προσεκτικός και δεν σπεύδει να μιλήσει για κάτι οριστικό, ούτε και δίνει κάποια ιατρική συμβουλή, αλλά λέει ότι ο στόχος του με την έρευνα αυτή είναι «να γνωστοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες στο κοινό, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι οι ασθενείς να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση, όσον αφορά τα φάρμακα που παίρνουν για την μείωση της χοληστερόλης».

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://medicalxpress.com