Η υγεία της ανδρικής καρδιάς »περνά» από την τεστοστερόνη του!

  • Iatropedia
Τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς, λένε οι επιστήμονες, καθώς όσο ψηλότερα είναι η τεστοστερόνη, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Η τεστοστερόνη, από συνώνυμο της αρρενωπότητας προστίθεται τώρα στην λίστα των παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων: σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που παρουσιάσθηκε στην 97η ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σημαίνουν χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, άρα και αυξημένες πιθανότητες κάποιας καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, τα οιστρογόνα –οι θηλυκές ορμόνες– που βρίσκονται και στα δύο φύλα, δεν φάνηκε να επηρεάζουν τις πιθανότητες κινδύνου, αν και οδηγούν στην συγκέντρωση περισσότερου λίπους στους μύες και σε επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγούν στους ειδικούς γιατί τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ευθύνονται για την διαφορετική διαβάθμιση του κινδύνου καρδιοπάθειας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ερευνητές του Χάρβαρντ ιχνηλατούν την σχέση της «ανδρικής ορμόνης» με την υγεία της καρδιάς. Σε μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Journal of the American Medical Association με την συμμετοχή 8.700 ηλικιωμένων βετεράνων, είχε βρεθεί ότι όσοι είχαν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία τεστοστερόνης παρουσίασαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή ακόμη και θανάτου σε διάστημα τριών ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα κόλπα για να «επανεκκινήσετε» τον εγκέφαλό σας