Η φροντίδα του δέρματος είναι φροντίδα για τη ζωή κατά τη θεραπεία του καρκίνου

  • Ρούλα Τσουλέα
δέρμα
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών στο δέρμα είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Η La Roche-Posay έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με καρκίνο, βελτιώνοντας την άνεση στο δέρμα τους και την ποιότητα της ζωής τους.

Οι σύγχρονες θεραπείες έχουν μεταμορφώσει την πρόγνωση για τους ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο περισσότερο από το 80% από αυτούς αναπτύσσουν δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτές και το σχεδόν 50% αντιμετωπίζουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σοβαρές αντιδράσεις στο δέρμα από την ακτινοθεραπεία. Πολλές από αυτές τις παρενέργειες, όμως, μπορούν να αποφευχθούν και να καταπραϋνθούν με την κατάλληλη, συμπληρωματική φροντίδα.

Για τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο, η φροντίδα του δέρματος είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι αλλαγές στην όψη και την υφή του, τους δημιουργούν συχνά άσχημη ψυχολογία, μειώνουν την αυτοπεποίθησή τους και μπορεί να οδηγήσουν σε σημάδια κατάθλιψης και κατάπτωσης.

Έτσι, το 80% των ασθενών θεωρούν την φροντίδα του δέρματος εξίσου σημαντική με την αντικαρκινική θεραπεία, καθώς μπορεί να τους ανακουφίσει και, το σημαντικότερο, να τους δώσει αυτοπεποίθηση και δύναμη ώστε να βγουν νικητές.

δέρμα

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν παραπέμπονται σε δερματολόγο. Κανένας ασθενής, όμως, δεν πρέπει  να επιβραδύνει ή να διακόπτει τη θεραπεία του, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα του. Και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νιώθει αβοήθητος όταν φροντίζει ένα αγαπημένο του πρόσωπο που πάσχει από καρκίνο.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η La Roche-Posay έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με καρκίνο, βελτιώνοντας την άνεση στο δέρμα τους και την ποιότητα ζωής τους.

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει έναν συμβουλευτικό οδηγό, που  βοηθά τον ασθενή και τους οικείους του να προλάβουν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, τα χέρια και τα πόδια, μέσα από την καθημερινή υγιεινή και φροντίδα.

Δίνει  επίσης πολύτιμες συμβουλές για σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία, μέσα από διαφορετικές μορφές άσκησης.

δέρμα

Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας της εξειδικευμένης ομάδας δερματολόγων και ογκολόγων ESKIMO (European Skin Management in Oncology) και της συνεργασίας της με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», η La Roche-Posay βοηθά τους ασθενείς να φροντίσουν το δέρμα τους,  να περιορίσουν ή να επιβραδύνουν τις όποιες  ανεπιθύμητες ενέργειες και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τις θεραπείες.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με το «AγκαλιάΖΩ»  η La Roche-Posay πραγματοποιεί μία σειρά από ενέργειες που συμπεριλαμβάνουν:

  • Δερματολογικές Εσπερίδες ενημέρωσης ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού και συγγενών
  • Δράσεις ενημέρωσης φροντίδας και ομορφιάς  (περιποίηση και make-up)
  • Διάθεση προϊόντων και ενημερωτικού υλικού σε χιλιάδες ασθενείς

Ασπίδα προστασίας το υγιές δέρμα

Για ακόμα καλύτερη ενημέρωση και τη σωστή αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα, η La Roche-Posay και ο γνωστός ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης ένωσαν τις δυνάμεις τους, αφού ένα υγιές δέρμα αποτελεί ασπίδα προστασίας σε μικροβιακές λοιμώξεις και ερεθιστικούς παράγοντες.

δέρμα

Μέσα από τη συνεργασία με τον Αντίνοο Αλμπάνη, η La Roche-Posay στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών τόσο κατά τη διάρκεια των θεραπειών, όσο και στην περίοδο της αποθεραπείας.

«Σαφώς υπάρχει φόβος όταν μαθαίνεις ότι είσαι άρρωστος. Όμως ο φόβος γίνεται πείσμα και το πείσμα ελπίδα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τις θεραπείες ήταν πολλές. Αρκετές ήταν και δερματικές, οι οποίες ήταν επίπονες σωματικά και ψυχολογικά. Τα προϊόντα της La Roche-Posay με βοήθησαν στο να περιοριστούν και να ανακουφιστούν», σημειώνει ο Αντίνοος Αλμπάνης. Και προσθέτει:  «Μαζί με τη La Roche-Posay μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Την ενημέρωση του κοινού για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο δέρμα και το να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους που νοσούν».