Η φυματίωση ξαναγυρνά- προσοχή στα παιδιά

  • Iatropedia
Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ( ή το 1/3 του πληθυσμού της γης )υπολογίζεται ,ότι έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης .Ο ΠΟΥ αναφέρει ,ότι το 2010, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Στην Ελλάδα η επίπτωση της φυματίωσης εμφανίζει πτωτική τάση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Δυτικο-Ευρωπαικές χώρες. Σύμφωνα με το ευρωπαίκό CDC(ECDC) , το 2009 η επίπτωση της φυματίωσης στη Ελλάδα ήταν 5,2/100000 διασπορά της νόσου .Επειδή όμως πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται ή διαφεύγουν πιθανότατα η επίπτωση αυτή να είναι υψηλότερη .Το 2009 για πρώτη φορά η επίπτωση της νόσου στους μετανάστες ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι περιοχές με υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης είναι η περιοχή της Νότιας Σαχάρας ,νοτιοανατολική Ασία, Ινδία και Κίνα .Ενδιάμεση επίπτωση παρατηρείται στην κεντρική και νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη.

Από το 1981 λειτουργεί ιατρείο φυματίωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α.Κυριακού» και αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά με φυματίωση για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ο παιδικός πληθυσμός των Αθηνών υπολογίζεται σε 900.000 και αποτελεί το 50% περίπου του Ελληνικού παιδικού πληθυσμού.

Το 2012, τα στελέχη της κλινικής δημοσίευσαν επιδημιολογικά στοιχεία επίπτωσης της νόσου για τα έτη 2000 – 2009 για τη περιοχή των Αθηνών .Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνοπτικά είναι :

– η φυματίωση στα παιδιά στην περιοχή των Αθηνών παρουσιάζει σταδιακή μείωση

– τα παιδιά των μεταναστών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικής και εξωπνευμονικής φυματίωσης

– η συχνότερη μορφή πνευμονικής φυματίωσης είναι αυτή της πυλαίας αδενίτιδας, ενώ από τις εξωπνευμονικές μορφές η τραχηλική λεμφαδενίτιδα

– τα περισσότερα παιδιά με θετικά Mantoux και θετικό ανοσοδιαγνωστικό τέστ πάσχουν από λανθάνουσα φυματιώδη μόλυνση , γεγονός που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση των ασυμπτωματικών παιδιών με δοκιμασία Mantoux

– τα ποσοστά αντοχής στα πρωτεύοντα αντιφυματικά φάρμακα παραμένουν χαμηλά και μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν περιγραφεί.

Τι ισχύει σήμερα για το εμβόλιο της φυματίωσης BCG

Το μοναδικό εμβόλιο για την πρόληψη της φυματίωσησ σήμερα είναι το BCG .Το εμβόλιο αυτό παρέχει προστασία από σοβαρές μορφές της νόσου, όπως την κεχροειδή φυματίωση ή την μηνιγγίτιδα,αλλά η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της πνευμονικής φυματίωσης του ενήλικα αμφισβητείται. Έτσι λοιπόν το εμβόλιο BCG δεν ανήκει στα εμβόλια ρουτίνας ,αφου δεν ανήκει στα υποχρεωτικά εμβόλια του παιδικού πληθυσμού.

Δεδομένου ότι η επίπτωση της φυματίωσης στον παιδιά της Ελλάδας είναι χαμηλή, θα πρέπει να γίνεται επιλεκτικός εμβολιασμός με BCG κατά την γέννηση των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (αθθίγανοι ,έλληνες μουσουλμανικής καταγωγής ή με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη ή την πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης τα παιδιά μεταναστών και ιδιαίτερα όταν τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν γεννηθεί σε χώρες όπου ενδημεί η φυματίωση.)Όσα από τα παιδιά αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά την γέννηση , θα πρέπει να εμβολιάζονται μετέπειτα σε οποιαδήποτε ευκαιρία. Ενδείξεις εμβολισμού έχουν επίσης όσα παιδιά έρχονται σε επαφή με ενήλικα πάσχοντα ,που δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και η απομάκρυνση των παιδιών από αυτόν δεν είναι δυνατή π.χ πάσχουσες μητέρες από τα παιδιά τους.

Χρυσάνθη Λαθήρα

Παιδίατρος

lathiraped@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ο χαλκός χτυπά τα μικρόβια – τι έδειξε μεγάλη έρευνα σε σχολεία

μάθετε για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου

πότε πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για τη γρίπη;

οι παρενέργειες στα κορίτσια, του εμβολίου κατά του HPV

δωρεάν εμβόλια για τα παίδια των ανέργων δια χειρός Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν