Η Ευρώπη ξαναζεί τον εφιάλτη του Δάγκειου πυρετού- θύματα παντού

  • Iatropedia
Μετά από σχεδόν 98 χρόνια η Ευρωπαϊκή ήπειρος βιώνει πάλι, τον εφιάλτη του Δάγκειου πυρετού. Αυτή τη φορά από την Πορτογαλία, η νόσος εξαπλώνεται και στην κεντρική Ευρώπη και οι επιστήμονες έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ήδη στη μαδέρα έχουν νοσήσει 1300 άνθρωποι και ο ιός (που μεταδίδεται δια μέσω των κουνουπιών) από τους τουρίστες μεταφέρεται παντού. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) έχει καταγράψει άλλα 25 κρούσματα σε διάφορες χώρες της ηπείρου από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο αρχιπέλαγος της Μαδέρα για διακοπές. Οι χώρες που έχουν καταγραφεί τα κρούσματα είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Οι επιστήμονες από το ECDC, θεωρούν ότι η επιδημία του Δάγκειου πυρετού ξέσπασε στα τέλη του Σεπτέμβρη και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1357 κρούσματα μόνο στην περιοχή της Μαδέρα. Πάντως κανένας άνθρωπος μέχρι στιγμής δεν έχει πεθάνει.

Ο Δάγκειος πυρετός αποκαλείται και “πυρετός των σπασμένων κόκαλων” γιατί οι πόνοι που προκαλεί είναι τόσο ανυπόφοροι που οι ασθενείς νιώθουν σαν να τους τσακίζει κάποιος τα οστά. Τα συμπτώματα του είναι: πονοκέφαλος, δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με την ιλαρά και πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις.

Ο Δάγκειος εμφανίζεται με δυο μορφές που είναι άκρως επικίνδυνες για τη ζωή. Εμφανίζεται σαν αιμορραγικός πυρετός και σαν “δάγκειος κλονισμός”. Ως υπεύθυνο για την εξάπλωση του θεωρείται ένα είδος κουνουπιού το Aedes aegypti, που στη χώρα μας το ξέρουμε και σαν “κουνούπι – τίγρης”

Πάντως το ECDC δεν πρότεινε περιορισμούς στις μετακινήσεις από και προς τη Μαδέρα αλλά συνέστησε προσοχή στα τσιμπήματα κουνουπιών καθώς και απεντόμωση σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Υπενθυμίζουμε ότι και στη χώρα μας στις αρχές του 2012, πέθανε ένας 80χρονος άνθρωπος από Δάγκειο πυρετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ο δαγκειος πυρετός είναι ξανά εδώ, μετά από 84 χρόνια- 1 θάνατος

είναι ανίκητος ο δάγκειος πυρετός;

πανικός: ο ιός έμπολα μεταδίδεται μέσω του αέρα

πότε πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για τη γρίπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν