Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να βλάψει και την καρδιά, αναφέρουν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
Fabry
Τι υποδηλώνει το περιστατικό νεαρού άνδρα στην Πορτογαλία, ο οποίος απευθύνθηκε στους γιατρούς με σφίξιμο στο στήθος μετά τη διάγνωση της ευλογιάς των πιθήκων. Τι έδειξαν οι εξετάσεις του. Ποια ήταν η έκβασή του.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν προκαλεί μόνο επώδυνα εξανθήματα και πληγές στο σώμα των ανθρώπων που μολύνει, αλλά μπορεί να τους προκαλέσει και καρδιολογικά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από την Πορτογαλία.

Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση JACC: Case Reports, ένας ασθενής ηλικίας 31 ετών με ευλογιά των πιθήκων παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του.

Ο νεαρός άνδρας είχε απευθυνθεί για πρώτη φορά στους γιατρούς με πυρετό και πόνους στους μυς. Είχε επίσης διογκωμένες δερματικές βλάβες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα γεννητικά όργανά του. Οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε εξετάσεις που επιβεβαίωσαν την ευλογιά των πιθήκων. Αφού του έδωσαν τις απαιτούμενες οδηγίες, επέστρεψε στο σπίτι του.

Τρεις ημέρες αργότερα, όμως, βρισκόταν πάλι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου São João. Αυτή τη φορά ένιωθε σφίξιμο στο στήθος του που αντανακλούσε στο αριστερό μπράτσο του. Μετά την κλινική εξέταση, οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι είχε οξεία μυοκαρδίτιδα και τον υπέβαλλαν σε καρδιολογικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είχε πολλά παθολογικά ευρήματα, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα:

  • Στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
  • Στην κινάση κρεατίνης (CPK)
  • Στην υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη Ι
  • Στο εγκεφαλικό νατριουρητικό πεπτίδιο Β (BNP)

Όλες αυτές οι ουσίες αποτελούν δείκτες της καρδιακής λειτουργίας. Τα αυξημένα επίπεδά τους υποδηλώνουν βλάβη της καρδιάς.

Οι γιατροί εισήγαγαν τον νεαρό στην μονάδα εντατικής θεραπείας και σύντομα τον υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτή κατέδειξε φλεγμονή στο μυοκάρδιο και η διάγνωση ήταν οξεία μυοκαρδίτιδα από την ευλογιά των πιθήκων.

Ο νεαρός παρέμεινε στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα και ύστερα πήρε εξιτήριο, έχοντας αναρρώσει πλήρως. Οι γιατροί του δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα μπορούσε να σχετίζεται η ευλογιά των πιθήκων με την μυοκαρδίτιδά του. Ωστόσο εκτιμούν ότι η περίπτωσή του αποδεικνύει πως «η εμπλοκή της καρδιάς μπορεί να αποτελεί δυνητική επιπλοκή» της λοίμωξης από τον υπαίτιο ιό.

Φωτογραφία: iStock