Η ενασχόληση με τη μουσική κάνει καλό στον εγκέφαλο

  • Ρούλα Τσουλέα
μουσική
Τα οφέλη για όσους παίζουν ένα μουσικό όργανο ή τραγουδούν στη διάρκεια της ζωής τους.

Η ενασχόληση με τη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 1.100 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών διαπίστωσαν πως όσοι έπαιζαν ένα ή περισσότερα μουσικά όργανα είχαν βελτιωμένες επιδόσεις σε διάφορες παραμέτρους της νοητικής λειτουργίας. Το τραγούδι επίσης ωφελούσε, αλλά σε κάπως μικρότερο βαθμό.

Οφέλη παρατηρήθηκαν ακόμα και στους εθελοντές που ασχολήθηκαν με τη μουσική για λίγα χρόνια στη νιότη τους. Όσοι όμως συνέχισαν μεγαλώνοντας να παίζουν μουσική ή να τραγουδούν, είχαν σημαντική βελτίωση στις νοητικές δεξιότητές τους.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Διεθνή Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής (IJGP). Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβώσει τις δυνητικές επιδράσεις που έχει η μουσική παιδεία στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 1.107 εθελοντές. Το 83% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν τα 68 έτη. Το 78% είπαν ότι είχαν κάνει μαθήματα μουσικής, οι περισσότεροι επί 2-5 χρόνια. Κάποιοι συνέχισαν να παίζουν μεγαλώνοντας και άλλοι όχι.

Στην πραγματικότητα, το 47% είπαν ότι έπαιζαν 10 χρόνια ή λιγότερα, ενώ το 41% από 11 έως και πάνω από 40 χρόνια. Η μέση διάρκεια της ενασχόλησης με την μουσική στα χρόνια που ήσαν ενεργοί ήταν 3 ώρες την εβδομάδα (για το 37%) ή λιγότερο (για το 27%).

Το 71% των συμμετεχόντων είπαν επίσης ότι είχαν τραγουδήσει σε χορωδία. Το 15% είχαν τραγουδήσει και μόνοι τους.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές τους σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπαιζαν ένα μουσικό όργανο είχαν σημαντικά βελτιωμένη λειτουργική μνήμη και εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η εργασιακή μνήμη είναι η ικανότητά μας να συγκρατούμε και να χειριζόμαστε με επιτυχία πληροφορίες στο μυαλό μας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως οξυμένη στους εθελοντές που έπαιζαν μουσικά όργανα με πλήκτρα, όπως το πιάνο. Ήταν επίσης πολύ καλύτερη σε όσους έπαιζαν πνευστά.

Η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου είναι η ικανότητά μας να προγραμματίζουμε, να εστιάζουμε την προσοχή μας, να θυμόμαστε οδηγίες και να διεκπεραιώνουμε κάθε είδους σύνθετες δραστηριότητες. Οι εθελοντές που έπαιζαν μουσική με ξύλινα πνευστά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας είχαν σημαντικά καλύτερη εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη κατέδειξε σημαντικές συσχετίσεις και μεταξύ του τραγουδιού και της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αντιθέτως, το να ακούν απλώς οι εθελοντές μουσική δεν φάνηκε να σχετίζεται με οφέλη στις νοητικές δεξιότητες, αναφέρει το BBC.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μουσική παιδεία παρέχει σημαντικά οφέλη, ιδίως όταν αφορά μαθήματα μουσικών οργάνων. Όσοι, όμως, συνεχίζουν να παίζουν μουσική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες, αποκομίζουν πρόσθετο όφελος», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anne Corbett, καθηγήτρια Ερεύνης της Άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Φωτογραφία: iStock