Οι εχθροί του σπέρματος!

  • Iatropedia
Όλο και περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας με συνέπεια να ταλαιπωρούνται και να πραγματοποιούν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσουν την αιτία του προβλήματος. Δείτε ποιοι είναι οι εχθροί του σπέρματος!

Της Αθηνάς Θ. Λάνη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα κατέδειξε ότι η ανδρική στειρότητα, ως αποτέλεσμα της κακής ποιότητας του σπέρματος μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως η υπέρταση, περιφερική αρτηριακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο, μη-ισχαιμική καρδιοπάθεια και ενδοκρινικές διαταραχές.

Η ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Eisenberg του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια – δημοσίευσε τα ευρήματά τους στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Στο μεταξύ μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medical News Today ανέφερε ότι η ανδρική στειρότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Αλλά αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για πρώτη φορά αποκαλύπτεται η σύνδεση της κακής ποιότητας του σπέρματος με ορισμένες διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.

Για να εξάγουν επιστημονικά στοιχεία η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από 9.837 υπογόνιμους άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη. 'Όλοι οι άνδρες έδωσαν δείγματα σπέρματος από τα οποία οι ερευνητές αξιολόγησαν την κινητικότητα και τον όγκο του σπέρματος.

Πάντως ένα είναι δεδομένο ότι η συνολική υγεία των ανδρών θα πρέπει να αξιολογείται μαζί με τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Επιπλέον, η θεραπεία για ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να είναι υπεύθυνη για ανωμαλίες σπέρματος .

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr