Οι Δίδυμοι πύργοι και ο καρκίνος

  • Iatropedia
Μαύρη επέτειος σήμερα του χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους.Πίσω όμως από το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα που άλλαξε τον κόσμο, στην αθέατη πλευρά βρίσκονται οι περίπου 70.000 επιζώντες πυροσβέστες, αστυνομικοί και διασώστες που έσπευσαν στον τόπο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, οι οποίοι δίνουν μάχη για την ζωή τους. Υποβάλλονται σε αλλεπάλληλες θεραπείες και εξετάσεις αφού κινδυνεύουν από 50 διαφορετικές μορφές καρκίνου, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεση τους στα τοξικά αέρια που εντοπίσθηκαν στα συντρίμια των πύργων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασιακών Χώρων στις ΗΠΑ καιρό τώρα εξέφραζε την ανησυχία του για τους επιζώντες. Και αυτό επειδή εξετέθησαν σε τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια και υπήρχαν στην ατμόσφαιρα για τρεις μήνες. Γι αυτό και παρέχει δωρεάν θεραπείας και ιατρική παρακολούθηση για καρκίνο με βάση τη νομοθετική πράξη περί υγείας και αποζημίωσης Ζαντρόγκα 9/11.

Η νομοθετική πράξη, η οποία καλύπτει ακόμη τους επιζώντες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν την ημέρα εκείνη μετά τις επιθέσεις στο Πεντάγωνο έξω από την Ουάσινγκτον, έγινε νόμος τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 2 Ιανουαρίου του 2011.

Από τις ασθένειες που συνδέονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.000 άνθρωποι. Έιναι ενδεικτικό ότι η πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης μέχρι πρόσφατα χάραζε νέα ονόματα–ανεβάζοντας τον αριθμό σε 64– στον τοίχο του μνημείου που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των πυροσβεστών οι οποίοι πέθαναν από ασθένειες αφότου εργάστηκαν στο Σημείο Μηδέν.

Στις μορφές καρκίνου που καλύπτει ο νόμος περιλαμβάνονται καρκίνος των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού, της κύστεως, λευχαιμία, μελάνωμα και όλες οι μορφές παιδικού καρκίνου.

Το πρόγραμμα κάλυπτε ήδη ασθένειες του αναπνευστικού όπως άσθμα και πνευμονική ίνωση, ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες καθώς και παθήσεις του μυοσκελετικού.

Ωστόσο, παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν εξαρχής ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν εκτεθεί σε τοξικές χημικές ουσίες, δεν ήταν σαφές ότι αυτές τους είχαν προκαλέσει τον καρκίνο που εμφάνισαν.

Για πολλές μορφές καρκίνου ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση σε καρκινογόνο ουσία μέχρι την εμφάνιση κακοήθειας μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 20 χρόνια. Αυτό έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το αν οι καρκίνοι που εμφανίστηκαν κατά τα επόμενα χρόνια των επιθέσεων προκλήθηκαν από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

έντονο άγχος και στρες ακόμη και σήμερα

Στον απόηχο της 10ης επετείου έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Traumatic Stress αποκαλύπτει πώς οι επιθέσεις επηρέασαν τις ψυχολογικές διαδικασίες και την απάντηση του εγκεφάλου σε στρεσογόνες εικόνες. Από την μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε φοιτητές στη Μασαχουσέτη, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και εκείνοι που δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένοι ή κάτοικοι της Νέας Υόρκης ή την Ουάσιγκτον έδειξαν αυξημένη απάντηση στο άγχος όταν τους επιδείχθηκαν στρεσογόνες οπτικές εικόνες.

Όπως επισημαίνει στο iatropedia ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής κ.Εμμαννούηλ Πολυζόπουλος ''οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα ένα κύμα έξαρσης του στρες και του άγχους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και σήμερα.»

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Michigan. 8-10 τοις εκατό των κατοίκων της Νέας Υόρκης ανέφερε συμπτώματα που ανταποκρίνονται σε διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD) και κατάθλιψη, ενώ το 40 τοις εκατό των Αμερικανών σε όλη τη χώρα παρουσίασαν σημαντικά συμπτώματα στρες που σχετίζονταν με τις επιθέσεις.

Στους συμμετέχοντες επεδείχθησαν μια σειρά από 90 φωτογραφίες, 30 από τις οποίες περιείχαν εικόνες από τις επιθέσεις, ενώ οι υπόλοιπες ορίζονταν είτε ως «αρνητικές», αλλά δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις, είτε ως «ουδέτερες». Η επιστημονική ομάδα της έρευνας μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια επίδειξης των φωτογραφιών, για να ανιχνεύσει σημάδια του άγχους και του στρες.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο κ. Πολυζόπουλος επισημαίνει πως οι εγκεφαλικές απαντήσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των εικόνων παρεξέκλινε από την κανονική σε κυρίως στο επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται άμεσα με τις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτές οι αλλαγές έχουν επίσης εντοπιστεί στα κλινικά φαινόμενα και την μη φυσιολογική γνωστική λειτουργία που παρατηρείται σε άτομα με Μετατραυματική Διαταραχή – PTSD (π.χ., μειωμένη προσοχή, υπερεγρήγορση, η ανεπιθύμητες σκέψεις και ανάκληση μνημονικού υλικού που έχει σχέση με το αρνητικό συμβάν). Και καταλήγει ο κ.πολυζόπουλος:

Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό καθώς οι συμμετέχοντες ήταν νέοι, άτομα υψηλής λειτουργικότητας και ενώ η έκδηλη αγωνία τους ήταν σαφώς κάτω από μέσο όρο, οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους επηρεάστηκαν με τον ίδιο τρόπο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, όπως και στην Μετατραυματική Διαταραχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βλαστοκύτταρα από λίπος σβήνουν τα σημάδια του χρόνου

Μωρό ξυπνάει χορεύοντας.ΒΙΝΤΕΟ

Βογκητά και αναστεναγμοί για καλύτερο σεξ!

Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από την βαριά σάκα