Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται με πιο αδύναμα οστά και δόντια σε ενήλικες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άπνοια
Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Αυτές οι αναπνευστικές παύσεις μπορεί να συμβούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και να οδηγήσουν σε ένα κατακερματισμένο μοτίβο ύπνου, προκαλώντας αισθήματα υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωσης και ευερεθιστότητας.

Έρευνα με επικεφαλής το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο δείχνει μια πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην αποφρακτική άπνοια ύπνου και στην χαμηλή οστική πυκνότητα στους ενήλικες.

Αυτά τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για όσους πάσχουν από άπνοια ύπνου, καθώς η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την οστεοπόρωση, μια κατάσταση που εξασθενεί και κάνει τα οστά εύθραυστα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Thikriat Al-Jewair, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοδοντικής στο πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, τονίζει ότι εκτός από την αύξηση της πιθανότητας καταγμάτων, η χαμηλή οστική πυκνότητα έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία, με αποτέλεσμα τα δόντια να χαλαρώνουν και τα οδοντικά εμφυτεύματα να αποτυγχάνουν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of Craniomandibular and Sleep Practice.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο CBCT, έναν τύπο ακτινογραφίας, για να μετρήσουν την οστική πυκνότητα στο κεφάλι και τον λαιμό 38 ενηλίκων συμμετεχόντων, οι μισοί από τους οποίους είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Αφότου ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το βάρος, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες με αποφρακτική άπνοια ύπνου είχαν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τους συμμετέχοντες χωρίς την πάθηση.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει:

  • υποξία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα)
  • φλεγμονή
  • οξειδωτικό στρες και
  • μοτίβα διακοπτώμενης αναπνοής

Τι λένε οι ερευνητές

Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχει μια χρόνια αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών και, τελικά, στην οστική πυκνότητα, λέει ο Al-Jewair, επίσης από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο:

“Αν και η σχέση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της χαμηλής οστικής πυκνότητας δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, αυτή η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη σύνδεσή τους, κάτι που θα μπορούσε να έχει πολλές συνέπειες για την ορθοδοντική θεραπεία”.

Και πρόσθεσε:

“Εάν ένας ασθενής έχει διαγνωστεί με άπνοια ύπνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της θεραπείας. Η απεικόνιση CBCT έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ορθοδοντικής πρακτικής και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για χαμηλή οστική πυκνότητα. Οι ορθοδοντικοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να ενημερώσουν τους ασθενείς τους για την τάση τους για χαμηλή οστική πυκνότητα και να τους ενθαρρύνουν να αναζητήσουν περαιτέρω διαβούλευση με τον γιατρό τους, καθώς και να προειδοποιήσουν τον ασθενή για πιθανές δυσμενείς εκβάσεις, αυξημένους κινδύνους και επιπτώσεις στο χρόνο θεραπείας”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οστεοπόρωση: Τι είναι, πώς θα καταλάβετε ότι ξεκινάει και πότε να κάνετε τεστ οστικής πυκνότητας

Τεστ οστικής πυκνότητας: Τι είναι και σε ποια ηλικία να το κάνετε

Μήπως παθαίνετε άπνοια όταν κοιμάστε; Κάνετε ένα απλό τεστ για να το μάθετε

Προσέξτε την άπνοια στον ύπνο: Σχετίζεται με καρκίνο, άνοια και θρομβώσεις, λένε οι ειδικοί

φωτό: iStock