Η απλή κίνηση που προστατεύει από την πνευμονία τους ασθενείς στα νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
βούρτσισμα
Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης, σε βαριά άρρωστους ανθρώπους. Τι λένε οι ειδικοί.

Ένας στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναπτύσσουν πνευμονία, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το καλό βούρτσισμα των δοντιών στη διάρκεια της νοσηλείας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Το εύρημα βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εντατική, διασωληνωμένοι. Όπως έδειξε η ανάλυση, το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα μείωνε επίσης:

  • Την διάρκεια της διασωλήνωσης
  • Την διάρκεια νοσηλείας στην εντατική
  • Τον κίνδυνο θανάτου στην εντατική

Η πνευμονία αποτελεί την συχνότερη και πιο σοβαρή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Δεν παρατηρείται, όμως, μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική, αλλά και σε όσους νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Η ενδονοσοκομειακή πνευμονία συνήθως προκαλείται όταν μικροοργανισμοί του στόματος εισβάλλουν στους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται εισρόφηση. Κατ’ αυτήν, το σάλιο μπαίνει κατά λάθος στους αεραγωγούς αντί να το καταπιούν οι ασθενείς.

Το καλό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να μειώνει το μικροβιακό φορτίο στο στόμα, μειώνοντας τον κίνδυνο πνευμονίας, εκτιμούν οι ερευνητές. Ωστόσο έως τώρα δεν έχει ενταχθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες για προστασία από τη λοίμωξη.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 15 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν ενταχθεί συνολικώς 2.786 ασθενείς.

Οι μελέτες είχαν συγκρίνει την έκβαση των νοσηλευομένων ασθενών, σε συνάρτηση με την οδοντική φροντίδα στη διάρκεια της νοσηλείας. Όλες οι μελέτες, πλην μίας, είχαν εστιάσει σε ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εντατική.

Τα δεδομένα έδειξαν πως το καλό βούρτσισμα των δοντιών μείωνε κατά 33% τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής πνευμονίας. Μείωνε επίσης κατά 19% τον κίνδυνο θανάτου στην εντατική.

Ειδικά στους διασωληνωμένους ασθενείς, το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα μείωνε κατά 32% τα ποσοστά της πνευμονίας. Ελάττωνε επίσης κατά μέσον όρο:

  • 1,24 ημέρες τη διάρκεια της διασωλήνωσης
  • 1,78 ημέρες τη διάρκεια της νοσηλείας στην εντατική

Στους ασθενείς που δεν ήταν διασωληνωμένοι και νοσηλεύονταν εκτός εντατικής η προστασία που παρείχε το βούρτσισμα έναντι της ενδονοσοκομειακής πνευμονίας έφθανε στο 85%. Ωστόσο είχε εξεταστεί μόνο σε μία μελέτη, οπότε δεν θεωρείται ισχυρό εύρημα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο καθαρισμός των δοντιών τακτικότερα από δύο φορές την ημέρα (π.χ. τρεις ή τέσσερις) δεν παρείχε πρόσθετο όφελος.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να θεωρηθεί βασικό συστηματικό της καθημερινής φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών», γράφουν οι ερευνητές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό κατ’ αρχάς για τους διασωληνωμένους ασθενείς, προσθέτουν.

Για τους υπόλοιπους πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, για να αποτυπωθεί καλύτερα το δυνητικό όφελος, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock