Η απλή καθημερινή κίνηση που βελτιώνει τη ροή του αίματος και προλαμβάνει τα εγκεφαλικά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άσκηση
Το τακτικό τέντωμα των ποδιών μπορεί να μειώσει τις κράμπες και τους μυικούς πόνους, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι είναι και ένας απλός τρόπος πρόληψης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Physiology έδειξε ότι η εκτέλεση απλών ασκήσεων τεντώματος των ποδιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα.

Πώς έγινε η έρευνα για το τέντωμα των ποδιών και τη ροή του αίματος

Οι ερευνητές χωρίζουν 39 υγιείς ανθρώπους σε δύο ομάδες:

  1. Τα μέλη της πρώτης δεν έκαναν τέντωμα των ποδιών μέσα στην ημέρα
  2. Τα μέλη της δεύτερης έκαναν τέσσερις ασκήσεις τεντώματος των ποδιών πέντε φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες

Τα τεντώματα (εκτάσεις) επικεντρώθηκαν στο ισχίο, το γόνατο και τον αστράγαλο. Κάθε τέντωμα έγινε για 45 δευτερόλεπτα με ανάκτηση 15 δευτερολέπτων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • οι αρτηρίες στο κάτω τμήμα των ποδιών των μελών της δεύτερης ομάδας είχαν καλύτερη ροή αίματος και λιγότερη δυσκαμψία

  • είχαν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο τέλος της μελέτης σε σύγκριση με τις αρχικές ενδείξεις τους

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το τέντωμα (εκτάσεις) του κάτω σώματος αναγκάζουν τους μυς να πιέζουν τις αρτηρίες στους μηρούς και τα πόδια. Αυτό κάνει το σώμα να απελευθερώνει χημικές ουσίες που διευρύνουν τις αρτηρίες, έτσι ώστε να μπορεί να διέρχεται περισσότερο αίμα μέσα από αυτές.

Το αποτέλεσμα φαίνεται επίσης να επηρεάζει τις αρτηρίες στο άνω μέρος του σώματος, καθώς οι συμμετέχοντες εμφάνισαν παρόμοιες αλλαγές στις αρτηρίες στους άνω βραχίονες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το τέντωμα των ποδιών θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον προστασία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και διαβήτη, ασθένειες που σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι το τέντωμα των ποδιών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν προβλήματα κινητικότητας και δεν μπορούν να ασκούνται σε τακτική βάση.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu