Η Alcon συνεχίζει την εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Alcon, πιστή στη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς, συνεχίζει την εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις» με μία νέα σειρά ενεργειών που εστιάζουν στην πρεσβυωπία. Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρεσβυωπία, προτρέποντας τους ασθενείς να επισκεφθούν τον Οφθαλμίατρό τους για τον εντοπισμό της και την κατανόηση των τρόπων αντιμετώπισης. Η εκστρατεία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Μετά τη σημαντική απήχηση που είχε η εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις» την περσινή χρονιά ενημερώνοντας το κοινό για τον καταρράκτη σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, η εταιρεία κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά σχεδιάζοντας μία νέα σειρά ενεργειών με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρεσβυωπία.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο με πρεσβυωπία, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για ενημέρωση, ώστε οι ασθενείς να  επισκεφθούν τον οφθαλμίατρό τους και να συζητήσουν για τις αλλαγές στην όρασή τους που μπορεί να προκαλούνται από την πρεσβυωπία καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Με άξονα την ασθενοκεντρική της προσέγγιση, η Alcon επιδιώκει να συμβάλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση του κοινού στην Ελλάδα για την πρεσβυωπία και να βοηθήσει στον διάλογο σχετικά με τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης, ενισχύοντας έτσι την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών.

«H Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρεσβυωπία και την αντιμετώπισή της. Η πρεσβυωπία ως πάθηση αφορά αναπόφευκτα το σύνολο του πληθυσμού, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο οφθαλμός χάνει την προσαρμογή και την ελαστικότητά του και αδυνατεί να εστιάσει κοντά. Με δεδομένο ότι η πρόληψη της πρεσβυωπίας δεν είναι εφικτή, οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν από τον οφθαλμίατρο για την πλέον κατάλληλη διαθλαστική ή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης.», δήλωσε ο Δρ. Ευστράτιος Παροικάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Με τη σειρά της η Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, δήλωσε σχετικώς:

«Η πρεσβυωπία αποτελεί μια «νόσο» η οποία αφορά όλους τους ενήλικες μετά την ηλικία των 40 ετών. Ως εκ τούτου, κάθε εξέλιξη στον τρόπο αντιμετώπισής της τυγχάνει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και η «θεραπεία» της αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον χειρουργό οφθαλμίατρο, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ οι διορθώσεις παραμένουν στατικές. Λόγω της σπουδαιότητας και του ενδιαφέροντος για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) στηρίζει αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία της Alcon, τονίζοντας ότι στον ενημερωμένο ασθενή μένει η σωστή επιλογή του χειρουργού οφθαλμίατρου, στον οποίο θα εμπιστευθεί την όρασή του».

Ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Ελλάδος & Βουλγαρίας, Δρ. Khalid El-Gendy δήλωσε:

«Ως εταιρεία με επίκεντρο τον ασθενή, ο ρόλος μας είναι να κατανοούμε τις ανάγκες του και να προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Το να βλέπουμε καθαρά είναι βασικό στοιχείο για έναν ποιοτικό τρόπο ζωής, καθώς επηρεάζει άμεσα πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Με πρωταρχικό πυλώνα, λοιπόν, την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτική φροντίδα των ματιών, ξεκινάμε σήμερα μια νέα εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρεσβυωπία. Χαιρόμαστε πολύ που τέτοιες πρωτοβουλίες αγκαλιάζονται από την οφθαλμολογική κοινότητα».

Με πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της Οφθαλμολογίας παγκοσμίως, η Alcon θέτει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει τη φροντίδα των ματιών, κάτι το οποίο πετυχαίνει μέσα από καινοτόμα προϊόντα, συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και προγράμματα που ενισχύουν την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ασθενών. Σήμερα η Alcon λειτουργεί σε 74 χώρες και εξυπηρετεί ασθενείς σε περισσότερες από 140, βοηθώντας τους ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα.

Σχετικά με την πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και αποτελεί τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών να εστιάζουν ευκρινώς σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Γίνεται συνήθως αντιληπτή σε ηλικία μετά τα 40 και εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ηλικία περίπου 65 ετών.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από τη σταδιακή σκλήρυνση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι η οποία επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε.

Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, και συχνά περιλαμβάνουν: τάση να κρατάτε οτιδήποτε θέλετε να διαβάσετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως, θολή όραση στη φυσιολογική απόσταση διαβάσματος, κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από διάβασμα ή εργασία σε κοντινή απόσταση, δυσκολία να διαβάσετε μικρά γράμματα, δυσκολία να βλέπετε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση από εσάς.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω πρεσβυωπίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020. Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και χειρουργικά.

Σχετικά με την Alcon

Η Alcon είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην φροντίδα των ματιών. Ως μέλος του Ομίλου Novartis, διαθέτουμε το πιο ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων για τη βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Τα προϊόντα μας επηρεάζουν ετησίως τη ζωή σε περισσότερα από 260 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με παθήσεις όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και οι διαθλαστικές ανωμαλίες, ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που αναμένουν λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες τους στη φροντίδα των ματιών. Ο στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη φροντίδα των ματιών, κάτι το οποίο πετυχαίνουμε μέσα από καινοτόμα προϊόντα, συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και προγράμματα που ενισχύουν την πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ματιών.