Η αφυδάτωση φέρνει κούραση, πονοκέφαλο και κακή διάθεση

  • Κώστας Παπαδόπουλος
Όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει λιγότερα υγρά από αυτά που χρησιμοποιεί ή αποβάλλει περισσότερα, προκαλείται αφυδάτωση.

Mια κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει στο σώμα η ποσότητα υγρών που απαιτείται προκειμένου να εκτελέσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Ακόμα και η αφυδάτωση ήπιας μορφής μπορεί να μειώσει την ενέργειά μας και να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι.

Τόσο η αφυδάτωση όσο και η διαταραχή των ηλεκτρολυτών οδηγούν σε  δυσλειτουργία του οργανισμού, που δυνητικά μπορεί να είναι  επικίνδυνη για την υγεία μας.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή ιδρώνει, με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμα υγρά και ηλεκτρολύτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο  αφυδάτωσης του οργανισμού.

Πολλές φορές αισθανόμαστε κούραση, έχουμε πονοκέφαλο, ακόμη και κακή διάθεση, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανή αιτία μπορεί να είναι η αφυδάτωση.

O κρίσιμος ρόλος των ηλεκτρολυτών

Το νερό είναι αναγκαίο, αλλά δεν είναι αρκετό για την επίτευξη της σωστής ενυδάτωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν περιέχει τις ποσότητες ηλεκτρολυτών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων που χρειάζονται για την αναπλήρωση των ποσοτήτων που αποβάλλονται σε καθημερινή βάση.

Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στα υγρά και τους ιστούς του σώματος και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο.  Σε φυσιολογικές συνθήκες περιέχονται σε τρόφιμα όπως οι χυμοί φρούτων, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά (ολόκληρα ή σε μορφή χυμού).

Ο κυριότερος ρόλος των ηλεκτρολυτών είναι να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα  την  ισορροπία των υγρών στο σώμα. Επιπλέον, συμμετέχουν στη μεταφορά διαφόρων θρεπτικών συστατικών μέσα και έξω από τα κύτταρα, επηρεάζουν την πίεση και το pΗ του αίματος, τις μυϊκές συσπάσεις και τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων. Συνεπώς, συμβάλλουν ενεργά στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών μέσω της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους θερινούς μήνες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ποσότητας των ηλεκτρολυτών. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην αυξημένη απώλειά τους, είτε στη χαμηλή πρόσληψή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ηλεκτρολυτών κρίνεται αναγκαία για την αποφυγή αφυδάτωσης στον οργανισμό.

Αποτελεσματική ενυδάτωση με το κατάλληλο και αξιόπιστο σκεύασμα ηλεκτρολύτη

Στα φαρμακεία διατίθενται σκευάσματα ηλεκτρολυτών σε μορφή σκόνης ή σε αναβράζοντα δισκία. Η διασφάλιση των καλύτερα δυνατών αποτελεσμάτων ενυδάτωσης από τη χρήση ηλεκτρολυτών εξαρτάται πάνω από όλα από την επιλογή του κατάλληλου και πρωτίστως αξιόπιστου σκευάσματος. Στην αγορά καταγράφονται ήδη σχετικά προϊόντα με πολυετή παρουσία, τα οποία έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών.

Με 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Ελληνικό Φαρμακείο, το almora PLUS® από την ELPEN είναι ο Νο 1(1) σε προτίμηση ηλεκτρολύτης, που διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθούν στην ενυδάτωση & την ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Τα προϊόντα almora PLUS® ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται αποκατάσταση ή/και συντήρηση υγρών και ηλεκτρολυτών, λόγω αφυδάτωσης.

Η σειρά περιλαμβάνει:

  • Το almora PLUS® Effervescent, ηλεκτρολύτες με μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Για την ενυδάτωση του οργανισμού & τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Σε αναβράζοντα δισκία με γεύση λεμόνι.
  • To almora PLUS® SPORT, ηλεκτρολύτες με μαγνήσιο, ασβέστιο και εκχύλισμα Citrus sinensis. Για ενυδάτωση, αυξημένες επιδόσεις και μικρότερη καταπόνηση του οργανισμού. Φόρμουλα ειδικά μελετημένη σε αθλητές. Αναβράζοντα δισκία με γεύση πορτοκάλι.
  • Το almora PLUS® Sachet, ηλεκτρολύτες με γλυκόζη. Για την ενυδάτωση του οργανισμού σε περιπτώσεις αιφνίδιας αφυδάτωσης που μπορεί να οφείλεται σε γαστρεντερικές διαταραχές. Σκόνη σε φακελίδια, με γεύση φράουλα.

Αναφορές
(1) 03D3 ANTIDIARRHOEAL ELECTROL. IQVIA Units YTD 11/2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν