H σοβαρή καρδιακή αρρυθμία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια στις γυναίκες

  • Ρούλα Τσουλέα
κολπική μαρμαρυγή
Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές με κολπική μαρμαρυγή. Που αποδίδεται η διαφορά μεταξύ των φύλων.

Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους απ’ ό,τι οι άνδρες και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που νοσούσαν εκδήλωναν πολύ συχνότερα ήπια νοητική διαταραχή (MCI). Είχαν επίσης ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθεί η διαταραχή αυτή σε άνοια.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Παγκοσμίως προσβάλλει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, καθώς πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες εκδηλώνουν περισσότερα συμπτώματα όταν την αναπτύσσουν απ’ όσα οι άνδρες. Έχουν επίσης χειρότερες εκβάσεις, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο σοβαρού εγκεφαλικού και θανάτου από αυτό.

«Τα συμπτώματα που προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή στις γυναίκες συχνά αποδίδονται λανθασμένα από τους γιατρούς στο στρες ή το άγχος. Αυτό έχει ως επακόλουθο να καθυστερεί η διάγνωσή της», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kathryn Wood, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

«Η καθυστερημένη διάγνωση, όμως, σημαίνει ότι οι γυναίκες αργούν να λάβουν την αντιπηκτική αγωγή που χρειάζονται για να προστατευθούν από τις θρομβώσεις και τα εγκεφαλικά που προκαλεί η αρρυθμία τους», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 43.630 εθελοντές, μέσης ηλικίας 78,5 ετών. Το 46% από αυτούς ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξή της, το 11% των συμμετεχόντων (4.593 άτομα) έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή και οι υπόλοιποι όχι.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν τρεις φορές τον χρόνο σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, για να διαπιστωθεί αν και πόσοι έπασχαν ή θα εκδήλωναν νοητική διαταραχή ή άνοια.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ACNAP 2023) στο Εδιμβούργο.

Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν εξ αρχής ήπια νοητική διαταραχή ή άνοια, σε σύγκριση με όσες δεν είχαν την καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος ήταν:

  • 3,43 φορές μεγαλύτερος όσον αφορά την ήπια νοητική διαταραχή
  • 3 φορές μεγαλύτερος όσον αφορά την άνοια

Ο κίνδυνος στους άνδρες ήταν 1,73 και 1,60 φορές μεγαλύτερος αντιστοίχως, αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντικός, τόνισαν οι ερευνητές.

Επιδείνωση

Στη διάρκεια των επομένων τεσσάρων ετών, το 30% των συμμετεχόντων εκδήλωσαν ήπια νοητική διαταραχή και το 21% άνοια. Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή και φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ήπια νοητική διαταραχή.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες με την αρρυθμία που εξ αρχής είχαν ήπια διαταραχή, είχαν 2,57 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί αυτή σε άνοια.

Και πάλι, στους άνδρες δεν παρατηρήθηκαν στατιστικώς ισχυρές συσχετίσεις όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Επιπλέον, τα ευρήματα στις γυναίκες παρέμειναν ισχυρά και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που πλήττουν τις νοητικές λειτουργίες, όπως το κάπνισμα.

Πώς μπορεί, όμως, η κολπική μαρμαρυγή να μειώνει τις νοητικές δεξιότητες; «Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής συνιστούν αντιπηκτικά σε άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο γνωρίζουμε πως οι γυναίκες τα λαμβάνουν λιγότερο συχνά από τους άνδρες», είπε η Dr. Wood. «Αυτό πιθανώς τις αφήνει εκτεθειμένες σε μικρά, «σιωπηρά», ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα επεισόδια αυτά πιθανώς συμβαίνουν σε μικρά αγγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας σταδιακή απώλεια των νοητικών δεξιοτήτων».

Φωτογραφία: iStock