Γυναίκα σώθηκε από τον καρκίνο χάρη σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων

  • Ρούλα Τσουλέα
nivolumab
Έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα που εξαπλώθηκε και στον άλλο. Τι ανακοίνωσαν οι γιατροί της.

Δεύτερη ευκαιρία για ζωή έχει μία 48χρονη γυναίκα από τη Γερμανία που έπασχε από ανίατο, προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, χάρη σε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε στις ΗΠΑ.

Η Cornelia Tischmacher (Κορνέλια Τίσμαχερ), έμπορος τέχνης και ιστορικός από το Βερολίνο, διαγνώστηκε με σταδίου 3 καρκίνο του πνεύμονα τον Ιανουάριο του 2018. Είχαν περάσει μόλις οκτώ μήνες από τότε που γέννησε δίδυμα μωρά και αρχικά νόμιζε ότι είχε πνευμονία.

Η υπόνοια για καρκίνο δεν είχε περάσει από το μυαλό της, γιατί δεν κάπνιζε και πρόσεχε πολύ τον τρόπο ζωή της.

Αποφασισμένη να μην χρειαστεί να πει στα μωρά της ότι η μαμά τους θα πεθάνει, η κυρία Tischmacher υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Ο καρκίνος της όμως υποτροπίασε τον Οκτώβριο του 2019 και η πρόγνωσή της έμοιαζε δυσοίωνη.

Συνέχισε να το παλεύει, έκανε κι άλλες χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπεία, αλλά ο καρκίνος της δεν σταματούσε. Τον Ιούνιο του 2024 δεν μπορούσε πια να αναπνεύσει μόνη της και ζούσε συνεχώς συνδεδεμένη με τον αναπνευστήρα.

Προετοιμαζόταν για το χειρότερο όταν έμαθε ότι στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου διεξαγόταν ένα κλινικό πρόγραμμα με την ονομασία DREAM για ασθενείς με καρκίνο περιορισμένο στους πνεύμονες. Το πρόγραμμα συνίστατο στην ολική αφαίρεση των πνευμόνων του ασθενούς και τη μεταμόσχευση νέων.

«Στην πρώτη επικοινωνία που είχαμε μαζί της μέσω τηλεδιάσκεψης, είδαμε ότι βρισκόταν στο τέλος της διαδρομής της», δήλωσε ο Dr. Ankit Bharat, καθηγητής Θωρακοχειρουργικής στο Northwestern.

Όπως εξήγησε, ο καρκίνος της δεν είχε ανταποκριθεί σε καμία από τις θεραπείες που είχε κάνει. Είχε εξελιχθεί στο στάδιο 4 και ήταν πια τόσο προχωρημένος ώστε οι πνεύμονές της πλέον έφθιναν. «Δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Η μόνη επιλογή της ήταν πια η μεταμόσχευση για να διορθωθεί η αναπνευστική ανεπάρκεια και να αφαιρεθούν τα καρκινικά κύτταρα από το σώμα της. Έτσι θα είχε ελπίδα να ζήσει για τα δίδυμά της».

Δισεκατομμύρια καρκινικά κύτταρα

Η μεταμόσχευση δεν ήταν απλή. Οι γιατροί αφαίρεσαν ταυτοχρόνως και τους δύο πνεύμονές της με όλους τους λεμφαδένες. Ύστερα καθάρισαν την λοιπή αεροφόρο οδό και τη θωρακική κοιλότητά της. Στο τέλος, μεταμόσχευσαν τους νέους πνεύμονες.

«Οι ασθενείς στους οποίους την εφαρμόζουμε έχουν δισεκατομμύρια καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονές τους. Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην διαφύγει κανένα στην κυκλοφορία του αίματος ή στη θωρακική κοιλότητα», εξήγησε ο Dr. Bharat.

Όπως αναφέρει ο νοσηλευτικός όμιλος του Northwestern σε ανακοίνωσή του, η κυρία Tischmacher ταξίδεψε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Σικάγο για τη μεταμόσχευση. Η επέμβαση έγινε μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Όταν η 48χρονη γυναίκα ξύπνησε, συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να αναπνέει ξανά από μόνη της.

Σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, η υγεία της εξακολουθεί να βελτιώνεται. Δεν έχει επίσης ενδείξεις καρκίνου στο σώμα της.

Το πρόγραμμα DREAM

Η μεταμόσχευση της κυρίας Tischmacher αποτελεί το νεότερο παράδειγμα για το μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα DREAM σε ορισμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν νόσο περιορισμένη στους πνεύμονες, γερή καρδιά και νεφρούς και δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Έως στιγμής σχεδόν 70 ασθενείς έχουν υποβληθεί στη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του προγράμματος, που άρχισε πριν από τρία χρόνια. Μόνο οι πέντε από αυτούς είχαν υποτροπή του καρκίνου τους, κατά τον Dr. Bharat.

Ακόμα και αυτοί οι ασθενείς, όμως, είχαν πολύ πιο περιορισμένη νόσο απ’ ό,τι πριν τη μεταμόσχευση. Επιπλέον μπόρεσαν να ξαναρχίσουν τις συστηματικές (φαρμακευτικές) θεραπείες για τη νόσο. Ακόμα κι έτσι, δε, παρατάθηκε σημαντικά η ζωή τους, είπε ο καθηγητής.

«Εξ όσων γνωρίζουμε είμαστε το μοναδικό πρόγραμμα στον κόσμο που προσφέρει αυτή την εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

Πολλοί από τους ασθενείς που μπαίνουν στο πρόγραμμα, όπως η κυρία Tischmacher, είναι νεαρής ηλικίας γυναίκες οι οποίες ουδέποτε κάπνισαν και είχαν περιορισμένη έκθεση στον καπνό. Ο αριθμός αυτών των ασθενών αυξάνεται διαρκώς και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.

Φωτογραφία: iStock