Γυναίκα αυτοπυροβολήθηκε μπαίνοντας στον μαγνητικό τομογράφο με όπλο στην τσέπη

  • Ρούλα Τσουλέα
τομογράφος
Το περίεργο περιστατικό αναφέρθηκε στην FDA. Η γυναίκα απέκρυψε το όπλο, όταν ρωτήθηκε για μεταλλικά αντικείμενα.

Άγιο είχε μία 57χρονη, η οποία πήγε να κάνει μαγνητική τομογραφία έχοντας ένα όπλο στην τσέπη της. Ο μαγνήτης που φέρει ο τομογράφος το ενεργοποίησε, με συνέπεια να αυτοτραυματιστεί στον γλουτό.

Το περιστατικό ανέφερε ο γιατρός της στην βάση δεδομένων συμβάντων που αφορούν ιατρικά μηχανήματα (MAUDE) της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Όπως εξηγεί, το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο 2023 στο Waukesha του Μιλγουώκι. Η ασθενής, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, πήγε για προγραμματισμένη μαγνητική τομογραφία. Ως είθισται, κλήθηκε να απαντήσει σε αναλυτικό ερωτηματολόγιο για το αν έφερε επάνω της μεταλλικά αντικείμενα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν όπλα. Σε όλες τις ερωτήσεις απάντησε αρνητικά.

Οι ερωτήσεις αυτές δεν γίνονται τυχαία. Ο μαγνήτης που φέρει ο τομογράφος είναι πανίσχυρος. Επιπλέον, ακόμα κι αν δεν γίνεται εξέταση, είναι αναμμένος. Το τελευταίο που χρειάζεται κανείς είναι να «τραβήξει» μεταλλικά αντικείμενα που φέρει στο σώμα ή στα ρούχα του.

Γίνονται ερωτήματα ακόμα και για τα τατουάζ, διότι τα μελάνια μπορεί να περιέχουν μεταλλικά στοιχεία. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί ο ασθενής να νιώθει ενόχληση στα σημεία των τατουάζ.

Έχει ξανασυμβεί

Η 57χρονη είπε ότι δεν είχε piercing, τατουάζ, κοσμήματα, κινητό, όπλο και οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο πάνω της. Δυστυχώς, όμως, η δήλωσή της ήταν ψευδής και μόλις ξάπλωσε στην κλίνη, το όπλο εκπυρσοκρότησε.

Ήταν ωστόσο τυχερή μέσα στην ανοησία της, διότι τραυματίστηκε ελαφρά στον δεξιό γλουτό. Σύμφωνα με την αναφορά του συμβάντος, το τραύμα ήταν διαμπερές και επιφανειακό. Έκτοτε έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς επιπλοκές. Δεν έγινε γνωστό τι είδους μαγνητική πήγε να κάνει.

Είναι η δεύτερη φορά εφέτος που αναφέρεται διεθνώς πυροβολισμός λίγο πριν από μία μαγνητική τομογραφία. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η κατάληξή της ήταν τραγική. Ένας άνδρας στη Βραζιλία σκοτώθηκε όταν ο τομογράφος ενεργοποίησε το όπλο που έφερε κρυφά πάνω του, με συνέπεια να αυτοπυροβοληθεί στην κοιλιακή χώρα.

Ο άνδρας δεν ήταν ασθενής, αλλά συνόδευε τη μητέρα του στην εξέτασή της. Κατά παράβαση όλων των κανονισμών ασφαλείας, όμως, μπήκε μαζί της στον χώρο του μαγνητικού, απαντώντας ψευδώς ότι δεν έφερε μεταλλικά αντικείμενα πάνω του.

Φωτογραφία: iStock