Γρίπη, κρυολόγημα: Ούτε καν οι ίδιοι γιατροί δεν ακούν τις συμβουλές τους

  • Ρούλα Τσουλέα
γιατροί γρίπη
Οι περισσότεροι γιατροί πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους όταν έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού, παρότι συνιστούν το αντίθετο στους ασθενείς τους όταν είναι εκείνοι άρρωστοι.

Όταν έχουμε γρίπη ή άλλη λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό, οι γιατροί μάς συνιστούν να παραμείνουμε στο σπίτι έως ότου αναρρώσουμε. Οι ίδιοι, όμως, πηγαίνουν στη δουλειά, διακινδυνεύοντας να κολλήσουν τους ασθενείς τους!

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 2.728 γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι από εννέα νοσοκομεία του Καναδά.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράψουν σε ημερολόγιο πόσες φορές τον χρόνο ανέπτυσσαν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Σε αυτές ανήκουν η γρίπη, το κρυολόγημα και γενικότερα οι λοιμώξεις που αποκαλούμε ιώσεις.

Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι έπρεπε επίσης να καταγράφουν:

  • Τι συμπτώματα είχαν
  • Τι έκαναν γι’ αυτά
  • Εάν παρέμεναν στο σπίτι τους ή πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 95% των ερωτηθέντων πήγαιναν άρρωστοι στη δουλειά για μία ή περισσότερες ημέρες. Και αυτό, παρότι το 79% είχαν δικαίωμα να ζητήσουν αναρρωτική άδεια.

Τα ημερολόγια αποκάλυψαν επίσης ότι το 69% των γιατρών πήγαιναν στη δουλειά επειδή είχαν ήπια συμπτώματα και ένιωθαν καλά. Το 11% δήλωσαν ότι είχαν πολλή δουλειά και δεν γινόταν να την αποφύγουν. Το 8% είπαν πως ένιωθαν υποχρεωμένοι να πάνε στη δουλειά. Τέλος, το 3% είπαν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν στο σπίτι.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τη μεγαλύτερο δυστοκία στο να παραμείνουν σπίτι επέδειξαν οι γιατροί που έρχονταν στην πιο εντατική επαφή με τους ασθενείς, όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Brenda Coleman, από την Ερευνητική Μονάδα Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου Mount Sinai στο Τορόντο.

Μεγάλος κίνδυνος

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική απειλή εντός των νοσοκομείων. Και αυτό διότι μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οδηγώντας τους ακόμα και στον θάνατο.

Μάλιστα τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) συνιστούν να αλλάζουν προσωρινά πόστο ή να εξαιρούνται πλήρως από την εργασία τους οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων με πυρετό ή συμπτώματα του αναπνευστικού. Ωστόσο είναι πάρα πολύ συνηθισμένη η εργασία με συμπτώματα που υποδηλώνουν γρίπη, κρυολόγημα ή γενικώς ιώσεις.

«Οι μάνατζερ και τα ανώτερα στελέχη των νοσοκομείων πρέπει να επιμένουν να μένουν οι άρρωστοι γιατροί και εργαζόμενοι σπίτι τους όσο έχουν συμπτώματα», τόνισε η Dr Coleman. «Αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τόσο οι ασθενείς τους, όσο και οι συνάδελφοί τους».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 18ης Ιουνίου 2019 της επιθεωρήσεως Infection Control & Hospital Epidemiology.