Γρίπη – κορωνοϊός: Η συγχορήγηση των εμβολίων ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Τι παρατηρείται όταν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης χορηγείται ταυτοχρόνως με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, ιδίως όταν χορηγούνται ταυτοχρόνως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από τους ασφαλισμένους των ΗΠΑ.

Είναι η δεύτερη μελέτη που δείχνει ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού στους ηλικιωμένους μετά την συγχορήγηση των δύο εμβολίων.

Τα ευρήματα της πρώτης είχαν δημοσιοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο η FDA και τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Και τα δύο είναι κυβερνητικές υπηρεσίες. Τότε είχαν αναφέρει πως παρακολουθώντας τα εμβόλια στην αληθινή ζωή, είδαν ότι υπήρχε ένας ελάχιστα αυξημένος κίνδυνος.

Το ακριβές μέγεθός του εκτίμησε η δεύτερη μελέτη, δηλαδή η παρούσα. Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ μικρή. Σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε περίπου 3 ισχαιμικά εγκεφαλικά ανά κάθε 100.000 ανθρώπους που κάνουν ταυτοχρόνως τα δύο εμβόλια.

Ωστόσο ο αυξημένος κίνδυνος ως φαίνεται άγεται από τα ενισχυμένα εμβόλια της γρίπης. Αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο. Χορηγούνται μόνον στους ηλικιωμένους (ηλικίες 60 ή 65 ετών και πάνω).

Πρόσθετες αναλύσεις των δεδομένων έδειξαν ότι και μόνο του το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αυξάνει λίγο τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σε απόλυτους αριθμούς, ο σχετικός κίνδυνος αντιστοιχεί σε 1-2 εγκεφαλικά ανά 100.000 ανθρώπους που θα εμβολιαστούν.

«Ο κίνδυνος αυτός είναι ελάχιστος», δήλωσε o καθηγητής Καρδιολογίας Dr. Steven Nissen, σύμβουλος της FDA. «Μπροστά, δε, στον κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, είναι πραγματικά μηδαμινός».

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το θέμα

Εν τούτοις, τουλάχιστον πέντε άλλες πρόσφατες μελέτες δεν βρήκαν ανάλογη συσχέτιση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες σε συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών των CDC (ACIP).

Στην πραγματικότητα, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το θέμα, ανέφερε ο Dr. Tom Shimabukuro, διευθυντής του Γραφείου Ασφαλείας Εμβολιασμών στα CDC. «Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν παρέχουν σαφείς και σταθερές ενδείξεις προβλήματος με την ασφάλεια των εμβολίων αυτών», είπε.

Τι να κάνετε

Οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθούν να παρακολουθούν το θέμα. Αν πάντως κάποιος ανησυχεί, δεν έχει παρά να μην κάνει ταυτοχρόνως τα δύο εμβόλια, λέει ο Dr. William Schaffner, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

«Οι κίνδυνοι σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη και από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτεροι από οποιονδήποτε δυνητικό κίνδυνο των εμβολίων», τονίζει. «Επομένως, ας κάνουν τα εμβόλια ξεχωριστά».

Η νέα μελέτη της FDA δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε στη βάση ιατρικών ερευνών medRxiv.

Φωτογραφία: iStock