Γρίπη: Το γνωρίζαμε εμπειρικά αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε- Οι παχύσαρκοι δεν ανταποκρίνονται στο εμβόλιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την πανδημία του χειμώνα 2009-2010 παρατηρήθηκε μια επιρρέπεια των παχύσαρκων ανθρώπων στο να νοσούν σοβαρά από τον ιό Η1Ν1 και τελικώς να καταλήγουν νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά όσων είχαν κανονικό σωματικό βάρος. Τώρα έρχεται ιατρική μελέτη να επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις...

Τα αποτελέσματα από τα πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια ήταν καταλυτικά:  Τα εμβόλια για την γρίπη προστάτευσαν τα αδύνατα ζώα αλλά όχι και τα παχύσαρκα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τα παχύσαρκα ζώα ήταν πιο επιρρεπή στον ιό, ο οποίος διείσδυσε βαθύτερα στους πνεύμονές τους, καθιστώντας δυσκολότερη την αποκατάσταση των ζημιών σε αυτούς.

Τα ευρήματα της μελέτης του παιδιατρικού νοσοκομείου St Jude’s, στις ΗΠΑ εγείρουν τώρα ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε παχύσαρκους ανθρώπους, που άλλωστε έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από μια γρίπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 10% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο και επιπλέον 42.000.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών σήμερα, είναι παχύσαρκοι, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν για μια μελλοντική πανδημία της γρίπης των πτηνών ή άλλων στελεχών.

Να σημειώσουμε ότι μιλάμε για άτομα παχύσαρκα, με σοβαρό βαθμό παχυσαρκίας και όχι για υπέρβαρους. Δηλαδή δεν μιλάμε για ανθρώπους με 5-10 περιττά κιλά αλλά για όσους έχουν πολλά παραπανίσια κιλά.