Γόβες στιλέτο: γοητευτικές μα επικίνδυνες

  • Iatropedia
Λατρεμένες από γυναίκες και άνδρες –όταν τις φορούν οι γυναίκες– οι γόβες στιλέτο εκτός από σύγχρονο σύμβολο θηλυκότητας κρύβουν και κινδύνους για την υγεία…

Η έκφραση «killer shoes» μπορεί να ταιριάζει σε ένα εντυπωσιακό ζευγάρι δωδεκάποντα, οι ορθοπεδικοί όμως το βλέπουν διαφορετικά. Οι γόβες με τακούνι από 8,5 εκ. και πάνω μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη οστεοαρθρίτιδα, προειδοποιούν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Orthopaedic Research, τα υπερβολικά ψηλοτάκουνα ενοχοποιούνται για την πρόωρη καταπόνηση των αρθρώσεων του γονάτου ενώ η παρατεταμένη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα το αφύσικο λύγισμα των δακτύλων του ποδιού το οποίο με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλείστα προβλήματα –από είσφρυση όνυχος (όταν το νύχι μπαίνει μέσα) έως μη αναστρέψιμες βλάβες στους τένοντες των ποδιών.

Η προειδοποίηση των Αμερικανών ορθοπεδικών θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν καθώς μια στις 10 γυναίκες συνηθίζουν να φορούν ψηλοτάκουνες γόβες τουλάχιστον τρείς ημέρες την εβδομάδα. Από αυτές, το ένα τρίτο ανακαλύπτει το πιο κοινό πρόβλημα: το πέσιμο. Υπάρχουν όμως και προβλήματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους αργότερα και όταν είναι συνήθως… αργά. Όπως επισημαίνουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, το επαυξημένο βάρος που ασκείται στις αρθρώσεις του γονάτου εξαιτίας της «ισορροπίας» που κάνουν οι γυναίκες στα ψηλοτάκουνα, επιδεινώνει την κατάσταση, ιδίως σε όσες έχουν ένα… θεματάκι με την ζυγαριά τους. Όσο ψηλότερα τακούνια, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος βλάβης στα γόνατα μακροπρόθεσμα, τονίζουν.

Επίσης, στενά και άβολα παπούτσια σημαίνει πόνο, κάλους, διαστρέμματα, ακόμη και κράμπες καθώς οι γυναίκες είναι τρείς φορές περισσότερο διατεθειμένες απ’ ότι οι άνδρες να φορέσουν ακατάλληλα παπούτσια, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα ζευγάρι που τους «γυάλισε». Ακόμη χειρότερα, το παρατεταμένο φόρεμα ψηλοτάκουνων επηρεάζει τους μύες στους μηρούς και την πλάτη φέρνοντας περισσότερο πόνο, ενώ σε πολλές γυναίκες συχνά κονταίνει ο Αχίλλειος τένοντας –κάτι που επίσης πονάει πολύ. Η συμβουλή των ειδικών είναι απλή: φοράτε άνετα παπούτσια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως σας ''πεθαίνουν'' τα τακούνια σας;

Πως να επιλέξω παπούτσια για το παιδί;

Πόδια: Τα SOS για την φροντίδα τους!