Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου: Πως επηρεάζουν την υγεία τα παραδοσιακά δώρα της ημέρας

  • Ρούλα Τσουλέα
σοκολάτα
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις που έχουν η σοκολάτα και τα λουλούδια

Είναι τα κλασικά, παραδοσιακά δώρα της ημέρας των ερωτευμένων: σοκολάτα σε διάφορα σχήματα και γεύσεις, μαζί με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα. Το πώς ακριβώς καθιερωθήκαν δεν είναι βέβαιο, αλλά στο πέρασμα του χρόνου διαπιστώθηκε πως μπορεί να επηρεάσουν, λιγότερο ή περισσότερο, την υγεία.

Η ιστορία της σοκολάτας αρχίζει πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια. Οι Μάγια, οι Αζτέκοι και οι Τολτέκοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακαόδεντρου για να φτιάχνουν νόστιμα ροφήματα. Μάλιστα οι Μάγια θεωρούσαν την σοκολάτα «τροφή των Θεών». Το κακαόδεντρο ήταν γι’ αυτούς ιερό και έβαζαν μπολ με σοκολάτα στους τάφους των αξιωματούχων τους.

Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως όλες οι σοκολάτες δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Τα περισσότερα οφέλη (και με διαφορά) παρέχει στην υγεία η μαύρη σοκολάτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι:

  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη
  • Προλαμβάνει της θρομβώσεις
  • Βελτιώνει τη μνήμη
  • Ελαττώνει τη χοληστερόλη
  • Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου

Τι περιέχει η μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% στερεά κακάο, τα οποία είναι πλούσια σε φλαβανόλες. Τα συστατικά αυτά υποστηρίζουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Οι φλαβανόλες αυξάνουν επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επομένως ενδέχεται να μειώνουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.

Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα ούτε κατά διάνοιαν είναι τόσο νόστιμη όσο η γάλακτος ή η λευκή. Επιπλέον, περιέχει και αυτή άφθονες θερμίδες.

Ανά 30 γραμμάρια (δυο-τρία τετραγωνάκια, αναλόγως με το μέγεθός τους) φθάνει τις 150-170 θερμίδες. Επομένως, εάν φάει κάποιος μία ολόκληρη πλάκα των 100 γραμμαρίων, θα έχει προσλάβει αισίως 500-550 θερμίδες ή και περισσότερες ακόμα. Κάλιο δηλαδή να έτρωγε ένα κομμάτι παστίτσιο…

Αν, λοιπόν, θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη που παρέχει η σοκολάτα στην υγεία, πρέπει να τρώτε πολύ λίγη. Έως δύο-τρία τετραγωνάκια μαύρης σοκολάτας την ημέρα, δηλαδή.

Τα τριαντάφυλλα

Όσον αφορά τα τριαντάφυλλα, και αυτά μπορεί να μας κάνουν καλό. Όχι τόσο πολύ όσο η σοκολάτα, αλλά η επίδρασή τους μπορεί να είναι σημαντικότερη απ’ όσο πιστεύουμε.

To 2017 δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Complementary Therapies μελέτη που έδειξε πως όταν κοιτάζουμε ένα μπουκέτο φρεσκοκομμένα τριαντάφυλλα, χαλαρώνουμε. Η χαλάρωση είναι τόσο βαθιά, ώστε βελτιώνεται η ψυχική διάθεσή μας.

Στη μελέτη είχαν συμμετάσχει 30 εθελόντριες, ηλικίας 20-23 ετών. Οι μισές κοιτούσαν για 3 λεπτά ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα και οι υπόλοιπες όχι. Οι ερευνητές από την Ιαπωνία τις υπέβαλλαν σε διάφορες εξετάσεις, που έδειξαν ότι καθώς κοιτούσαν τα λουλούδια, μειώνονταν διάφορες ουσίες στον εγκέφαλο και αυξανόταν η χαλάρωσή τους.

Ανάλογη μελέτη του 2014 έδειξε πως όταν κοιτάζουν τριαντάφυλλα οι εργαζόμενοι γραφείου, μειώνεται το στρες που νιώθουν. Η μείωση αυτή έχει ως συνέπεια βελτίωση σε διάφορους δείκτες της σωματικής υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση.

Συμπέρασμα; Αν θέλετε να γιορτάσετε την ημέρα, κάντε το δίχως ενοχής. Αρκεί να μην το παρακάνετε με την σοκολάτα…

Φωτογραφία: iStock