Γιορτή της Μητέρας: Τα οφέλη του θηλασμού για μητέρα και παιδί

  • Iatropedia
Η απόφαση για να θηλάσει μια νέα μητέρα το παιδί της είναι προσωπική υπόθεση, ωστόσο πλήθος ερευνών έχει καταγράψει επιστημονικά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που έχει ο θηλασμός τόσο για το παιδί, όσο και για την ίδια.

Πολλές ιατρικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΠ) και του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, συνιστούν τον θηλασμό.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό σας;

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για τα βρέφη. Έχει ένα σχεδόν τέλειο μείγμα βιταμινών, πρωτεϊνών και λίπους, δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειάζεται το μωρό σας για να αναπτυχθεί. Και είναι όλα σε μία μορφή πιο εύπεπτη από τα παρασκευάσματα του εμπορίου για βρέφη. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που βοηθούν το μωρό σας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του μωρού σας να αναπτύξει άσθμα ή αλλεργίες. Επίσης, τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά από το γάλα της μητέρας τους για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, έχουν λιγότερες μολύνσεις στα αυτιά, λιγότερες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και μειωμένα περιστατικά διάρροιας.

Επιπλέον, ο θηλασμός έχει σχετιστεί με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στη μετέπειτα παιδική ηλικία, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Η φυσική εγγύτητα, δε, της μητέρας με το παιδί, δηλαδή η επαφή δέρμα-με-δέρμα και η επαφή με τα μάτια, βοηθούν το μωρό να αισθάνεται ασφαλές και να είναι πιο ήρεμο. Τα βρέφη που θηλάζουν είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν το σωστό σωματικό βάρος καθώς μεγαλώνουν, αντί να γίνουν υπέρβαρα παιδιά. Η AAΠ υποστηρίζει ότι ο θηλασμός παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου), ενώ πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά για τα συγκεκριμένα ζητήματα απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Υπάρχουν οφέλη για τη μητέρα;

Ο θηλασμός καίει επιπλέον θερμίδες, έτσι ώστε να μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα. Απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά στην φυσιολογική επαναφορά της μήτρα σας στο μέγεθος που είχε προ της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να μειώσει και την αιμορραγία της μήτρας μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, αλλά και την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης σε μεγάλο βαθμό.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θηλασμός προφυλάσσει τα βρέφη, από πνευμονία και διάρροια

Θηλασμός: ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσετε