Γιατί ζαλίζεστε συνεχώς;

  • Iatropedia
Η ζάλη είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα για το οποίο κάποιος θα επισκεφτεί το γιατρό του. Βέβαια η ζάλη μπορεί να χρησιμοποιείτε από τους ασθενείς για να περιγράψει διαφορετικές καταστάσεις. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για την ζάλη.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ζάλη είναι μια κατάσταση που μπορεί περιγράφει διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι «ζαλισμένοι», όταν έχουν ίλιγγο, ή όταν έχουν αίσθημα λιποθυμίας, αδυναμίας ή αστάθειας, ή μερικές φορές απλώς και μόνο, όταν αισθάνονται συναισθηματική σύγχυση.

Ο εγκέφαλός σας λαμβάνει συνεχώς μηνύματα, για να σας ενημερώσει ποια είναι η θέση σας. Οι τρεις κύριες πηγές αυτών των νευρικών μηνυμάτων είναι οι εξής:

-Τα μάτια σας. Τι κοιτάτε βοηθάει τον εγκέφαλο να πει ποια είναι η θέση στην οποία βρίσκεστε.

– Τα μηνύματα των νεύρων από το δέρμα σας, τους μύες και τις αρθρώσεις καθοδηγεί τον εγκέφαλό σας , για να αντιληφθείτε τη θέση των άκρων σας και γενικά όλου του σώματός σας.

-Τα αυτιά σας. Δίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με την κίνηση και τη θέση του κεφαλιού σας, ακόμα και όταν τα μάτια σας κλειστά.

Ο ίλιγγος είναι μια επίσης μια μορφή ζάλης. Αν έχετε ίλιγγο, αισθάνεστε σαν ο κόσμος να γυρίζει γύρω σας. Συνήθως προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στον εσωτερικό ακουστικό πόρο, όταν ο λαβύρινθος έχει φλεγμονή ή δεν λειτουργεί σωστά.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο, όπως μια γρήγορη περιστροφή, η λαβυρινθίτιδα, η ημικρανία, ή ακόμα κι ένα ακουστικό νεύρωμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr