Γιατί πρέπει να αλλάζετε ρούχα μόλις μπαίνετε στο σπίτι. Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
ρούχα
Γιατί συνιστούν οι ειδικοί να αλλάζουμε ρούχα πριν καν καθίσουμε στον καναπέ του σπιτιού για να ξεκουραστούμε. Πόσο επιζούν τα μικρόβια των ρούχων στα υφάσματα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που φοράνε τα ίδια ρούχα εντός και εκτός σπιτιού (και ενίοτε μπαίνουν για ύπνο με τα ρούχα που φορούσαν όλη μέρα), ξανασκεφθείτε το. Η συνήθεια αυτή δεν είναι διόλου υγιεινή. Τουναντίον, μπορεί να σας αρρωστήσει κιόλας.

«Καθώς περνούν οι ώρες εκτός σπιτιού, τα ρούχα γεμίζουν μικρόβια. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν φαίνονται καθαρά και δεν βρίσκεστε σε χώρους όπου ευδοκιμούν τα μικρόβια, όπως τα νοσοκομεία», λέει  ο Dr. Nikhil Kiran Bhayani, λοιμωξιολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο Texas Health Resources, στο Μπέντφορντ του Τέξας. Όπως εξηγεί, στα μικρόβια αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται μερικά πολύ επικίνδυνα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Το e.coli (κολοβακτηρίδιο)
  • Ο σταφυλόκοκκος
  • Η σαλμονέλα

Όλ’ αυτά εύκολα περνούν σε οποιαδήποτε υφασμάτινη επιφάνεια του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένου του καναπέ και του κρεβατιού σας. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2020 στην ιατρική επιθεώρηση ‌GMS Hygiene and Infection Control‌ είχε δείξει ότι τα μικρόβια μπορεί να επιζήσουν στα υφάσματα επί έως και 206 ημέρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η διάρκεια της επιβίωσης εξαρτάται από το είδος του υφάσματος και από το είδος του μικροβίου. Η μεγαλύτερη επιβίωση (έως 206 ημέρες) παρατηρείται στα συνθετικά υφάσματα. Στα βαμβακερά και στα ανάμεικτα υφάσματα φθάνει τις 90 ημέρες.

Όσον αφορά το είδος των βακτηρίων, τη μικρότερη επιβίωση από τα προαναφερθέντα έχει η σαλμονέλα (επιζεί στα βαμβακερά υφάσματα έως 5 ώρες). Το e.coli, όμως, μπορεί να επιβιώσει:

  • Έως 45 ημέρες στα βαμβακερά και στα ανάμεικτα υφάσματα
  • Έως 206 ημέρες στα συνθετικά

Η διάρκεια της έκθεσης

Η επιμόλυνση των υφασμάτων από τα ρούχα σας, δεν είναι διόλου καλή ιδέα. Και αυτό διότι υπάρχει αληθινή πιθανότητα να περάσουν λ.χ. από τον καναπέ στον οργανισμό σας και να σας αρρωστήσουν. Όσο, δε, αυξάνεται η διάρκεια της έκθεσής σας στα μολυσμένα υφάσματα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος αυτός.

Με απλά λόγια, αν αποκοιμηθείτε στον καναπέ σας ή πέσετε για ύπνο στο κρεβάτι με τα ρούχα της δουλειάς, μπορεί κάλλιστα να αρρωστήσετε. Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό, προειδοποιεί ο Dr. Bhayani.

Και τα αλλεργιογόνα

Η μετάδοση μικροβίων δεν είναι η μοναδική απειλή για όσους «αράζουν» στον καναπέ ή στο κρεβάτι τους με τα ρούχα που φορούν εκτός σπιτιού. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η γύρη που πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα κάθε άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο.

Για τους πάσχοντες από εποχιακές αλλεργίες, η γύρη αυτή είναι αιτία κρίσεων οι οποίες μπορεί να τους δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, δύο από τις πάγιες συστάσεις πρόληψης των ειδικών είναι:

  • Να αλλάζουν αμέσως ρούχα μόλις μπαίνουν στο σπίτι
  • Να κάνουν αμέσως ντους για να αφαιρούν τη γύρη ακόμα και από τα μαλλιά τους

Τι να κάνετε

Φροντίστε, λοιπόν, μόλις μπαίνετε στο σπίτι να αλλάζετε ρούχα πριν καθίσετε για να ξεκουραστείτε. Καλή ιδέα είναι επίσης να πλένετε καθημερινά τα ρούχα της δουλειάς, ώστε να μην εκτεθείτε εκ νέου στα μικρόβια που έχουν συσσωρεύσει.

Καλό είναι επίσης να καλύπτετε τον καναπέ και τις πολυθρόνες σας με καλύμματα. Έτσι, θα μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τα πλύνετε, αν τυχόν κοιμηθείτε πάνω τους με τα ρούχα της δουλειάς. Ασφαλώς το ίδιο πρέπει να κάνετε το επόμενο πρωί και αν κοιμηθείτε στο κρεβάτι σας με τα βρώμικα ρούχα, συνιστά ο Dr. Bhayani.

Φωτογραφία: iStock