Γιατί ο HPV δεν πρέπει να σε πανικοβάλλει

  • Iatropedia
HPV
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Μόνο το 2020 εκτιμήθηκε ότι υπήρξαν παγκοσμίως 604.127 νέα περιστατικά και 341.831 θάνατοι.

Τουλάχιστον στο 99,7% των περιπτώσεων η μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θεωρείται η γενεσιουργός αιτία για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός δεν προκαλεί κάποια βλάβη, διότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποβάλλει τη λοίμωξη. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη επιμένει. Αν οι προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν  στην εμφάνιση καρκίνου.

Είναι όλοι οι ιοί HPV ίδιοι;

Δεν υπάρχει μόνο ένας HPV. Αντίθετα, έχουν καταγραφεί πάνω από 100 τύποι. Στους υψηλού κινδύνου ιούς (High Risk HPV) συγκαταλέγονται οι τύποι: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.

Οι υψηλού κινδύνου τύποι θεωρούνται υπεύθυνοι για την εκδήλωση πρoκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στους τύπους 16 και 18.

Υπάρχουν βεβαίως και οι χαμηλoύ κινδύνoυ HPV (Low Risk HPV), όπως οι 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81. Αυτοί προκαλούν καλοήθεις αλλοιώσεις, οι οποίες σπάνια συσχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι τα κονδυλώματα.

Μπορεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας να προληφθεί;

Ξεκάθαρα, ναι! Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν αναπτύσσεται εν μία νυκτί. Συνήθως, μεσολαβούν αρκετά χρόνια από την μόλυνση μέχρι την εμφάνιση του καρκίνου. Εδώ έγκειται η τεράστια σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου που κυριολεκτικά σώζει ζωές!

Εφόσον υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις, μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα μέσω εξετάσεων και να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο προληπτικός εμβολιασμός κατά του HPV, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα για την υποχώρηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορούν ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εμβόλιο κατά του HPV

Ο HPV εμβολιασμός είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την πρωτογενή πρόληψη της λοίμωξης από αυτόν, παρέχοντας προστασία από τους πλέον ογκογόνους τύπους του ιού.

Ο εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών κατά του ιού μπορεί να προλάβει την πρόκληση λοιμώξεων από τον ιό και, συνεπώς, των ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό και στα δύο φύλα, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και άλλων μορφών καρκίνου που προκαλούνται από τον HPV.

Ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά του HPV πραγματοποιείται συνήθως στην ηλικία των 9 έως 14 ετών, ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός σε κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών, αποδείχθηκε ότι ελαττώνει μέχρι και 88% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Προσυμπτωματικός έλεγχος

Υπάρχει όμως και η δευτερογενής πρόληψη, δηλαδή ο τακτικός προληπτικός έλεγχος των γυναικών. Τα προκαρκινικά και τα πρώιμα στάδια του καρκίνου τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, ώστε να ανιχνευτούν νωρίς τυχόν αλλοιώσεις όταν υπάρχει υψηλή πιθανότητα θεραπείας.

Με το test pap ανιχνεύονται πιθανές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου, που αναπτύχθηκε από τον Δρ. Γεώργιο Παπανικολάου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, συνιστά την πιο διαδεδομένη εξέταση με την οποία μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια προκαρκινική ή καρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας.

Από την άλλη πλευρά, ο μοριακός έλεγχος του HPV μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε απευθείας τον ιό στα κύτταρα του τραχήλου. Από τον ΠΟΥ συστήνεται πλέον το HPV test αντί του test Pap ως πρωταρχική μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Έχω προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Υπάρχει θεραπεία;

Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις για την υποχώρηση των τραχηλικών βλαβών που σχετίζονται με τον HPV.

Συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου για το DeflaGyn®. Το ιατροτεχνολογικό αυτό προϊόν προάγει την αυτόματη ύφεση και υποχώρηση των ασαφών τραχηλικών επιχρισμάτων (όπως ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL) ή των ΗΡV-σχετιζόμενων τραχηλικών βλαβών ή των τραχηλικών διαβρώσεων.

Η εφαρμογή του για 3 μήνες δημιουργεί στο κολπικό περιβάλλον και το τραχηλικό επιθήλιο μη ευνοϊκές συνθήκες απέναντι στον ιό HPV, προάγοντας την αυτόματη ύφεση και υποχώρηση των HPV-σχετιζόμενων προκαρκινικών αλλοιώσεων. Το DeflaGyn®καταστέλλει σημαντικά την καρκινογενετική εξέλιξη που οφείλεται στην HPV λοίμωξη, επιτυγχάνοντας:

  • Κυτταρολογική και ιστολογική υποχώρηση των τραχηλικών βλαβών.
  • Σημαντικά ποσοστά αρνητικοποίησης του βιοδείκτη p16/Ki-67 και κάθαρσης του υψηλού κινδύνου HPV (high-risk HPV).

Συνιστά επομένως μια αποτελεσματική και μη επεμβατική θεραπεία για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

Φωτογραφία: iStock