Γιατί να κυκλοφορώ με ποδήλατο;

  • Iatropedia
Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η οικολογική μας συνείδηση, λίγο η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου το ποδήλατο δεν άργησε να μπει στην ζωή μας και να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Οι αλλαγές αυτές όμως από ότι φαίνεται κάνουν καλό αφού η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου και η συχνότερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του ποδηλάτου για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις ωφελεί την υγεία μας την τσέπη μας και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη στις ΗΠΑ (University of Wisconsin-Madison) περισσόετρα από $ 3.8 δισεκατ. εξοικονομούνται από τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και την μείωση της θνησιμότητας αντικαθιστώντας απλά τον τρόπο μετακίνησης στις μισές από τις καθημερινές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των 6 πιο ζεστών μηνών του χρόνου (άνοιξη, καλοκαίρι).

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Maggie Grabow η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην γηραιά Ήπειρο ενώ συνδέεται άμεσα με την έλλειψη άσκησης.

Εάν προστεθεί στο βαρύ καθημερινό πρόγραμμα, η απαραίτητη άσκηση για τη μετακίνηση, προς και από τη δουλειά, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα η ποδηλασία, ως αερόβια άσκηση έχει τεράστια αποτελέσματα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ενώ προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επίσης τονώνει όλο το μυϊκό σύστημα και κυρίως γλουτούς, μηρούς, γάμπες ενώ σε σχέση με το τρέξιμο και άλλα είδη αερόβιας άσκησης, το ποδήλατο επιβαρύνει λιγότερο τις αρθρώσεις και είναι περισσότερο κατάλληλο για άτομα με παλιούς τραυματισμούς στα πόδια ή τους γλουτούς.

Η ίδια έρευνα απέδειξε πως η ποδηλασία αποτελεί κατάλληλη άσκηση για όσους θέλουν να χάσουν λίπος και θερμίδες, ειδικά όταν γίνεται σε ρυθμό πιο γρήγορο από αυτόν της απλής βόλτας και για πάνω από 20'.

Πάντως το ποδήλατο συνδέεται με την μακροζωία την πνευματική υγεία και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

τα μάτια σας δεκατέσσερα

Κράνος, επιγονατίδες, μπροστινά και πίσω φώτα πάντα αναμμένα τη νύχτα.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

• Μην πηγαίνετε κόντρα στο αντίθετο ρεύμα και οδηγείτε δεξιά.

• Αν οδηγείτε νύχτα να έχετε πίσω και μπροστινά φώτα.

• Βεβαιωθείτε ότι η σέλα βρίσκετε στο σωστό ύψος.

• Χρησιμοποιείτε την κόρνα όταν χρειάζεται.

• Να σέβεστε τα δικαιώματα των πεζών και τους φωτεινούς σηματοδότες.

• Να μη μιλάτε στο κινητό και να μην ακούτε μουσική με ακουστικά.

• Έχετε πάντοτε ένα κινητό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

• Φοράτε γάντια ποδηλάτου για προστασία από τους τραυματισμούς και τις καιρικές συνθήκες.