Γιατί μελανιάζω με το παραμικρό;

  • Iatropedia
Δεν είναι λίγες οι φορές που με το παραμικρό χτύπημα εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος μας τα γνωστά σε όλους σημάδια που ονομάζουμε μελανιές. Περισσότερο ευάλωτες στις μελανιές είναι οι γυναίκες οι οποίες έχουν την τάση να εμφανίζουν στο δέρμα τους μώλωπες αμέσως μετά από ένα χτύπημα. Στην περίπτωση όμως που αυτές εμφανίζονται συχνά τότε πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή στην πήξη του αίματος οφειλόμενη σε φάρμακα ή σε ασθένειες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα τις αποφύγετε αλλά και πως θα τις αντιμετωπίσετε!

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Καθώς τα χρόνια περνάνε το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύθραυστα. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουμε είναι πιο πιθανό να εμφανίζουμε μελανιές στο δέρμα, οι οποίες μπορεί να γίνονται και αυτόματα καμιά φορά.

Στους ηλικιωμένους είναι συχνό εύρημα η γεροντική πορφύρα, δηλαδή η εμφάνιση μελανιών στα χέρια, οι οποίες δεν έχουν παθολογική σημασία και συμβαίνουν λόγω της ατροφίας του δέρματος και επιδεινώνονται από τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Η μελανιά προκύπτει όταν σπάνε τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος από ένα χτύπημα ή ένα τραυματισμό με αποτέλεσμα το αίμα να βγαίνει από τα αγγεία και να συγκεντρώνεται στους γειτονικούς ιστούς.

Τυπικά, μια μελανιά ξεκινά με ένα κοκκινωπό χρώμα, μετατρέπεται σε μπλε-μωβ και στη συνέχεια παίρνει μία πράσινο-κίτρινη απόχρωση. Περίπου σε 7-10 μέρες το σώμα απορροφά το αίμα και το σημάδι εξαφανίζεται, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκεί περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι άντρες δεν κάνουν εύκολα μελανιές γιατί το δέρμα τους είναι παχύτερο με αποτέλεσμα να προστατεύονται τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου σε σχέση με τις γυναίκες το οποίο ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και δεν είναι τόσο εύθραυστα.

Γενικά ο μελανιές δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν εμφανίζονται συχνά, χωρίς εμφανή αιτία και σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Τότε πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή στην πήξη του αίματος οφειλόμενη σε φάρμακα ή σε ασθένειες.

Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιπηκτικά, τα αντιαιμοπεταλιακά και τα κορτικοστεροειδή είτε σε μορφή αλοιφής είτε χορηγούμενα συστηματικώς. Ο χαμηλός αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να ευθύνεται για το εύκολο μελάνιασμα και γι'αυτό μία γενική αίματος είναι απαραίτητη, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση.

Πρόληψη μελανιών

Αν χτυπήσετε εφαρμόστε μια κομπρέσα πάγου πάνω στη περιοχή για να σταματήσει η αιμορραγία και να προλάβετε το πρήξιμο.

Αν το χτύπημα είναι στο χέρι ή στο πόδι και καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια κρατήστε το ψηλά για λίγο.

Μην πάρετε ασπιρίνη, γιατί επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων.

Για να αποφύγετε τις μελανιές υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για να ενισχύσετε το κολλαγόνο και τους ιστούς του δέρματος.

Περιορίστε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ώστε να αποφύγετε τις επιπτώσεις της γήρανσης της επιδερμίδας.

Τα ρούχα με μακριά μανίκια και τα παντελόνια προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για το δέρμα σας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η υπνική παράλυση! Μήπως σας έχει συμβεί?

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία?

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε συμβουλές για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ