Γιατί οι παντρεμένοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα μετά από μια εγχείρηση;

  • Iatropedia
Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, είναι μια πραγματικότητα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι που υποβάλλονται σε κάποια επέμβαση, έχουν καλύτερα αποτελέσματα μετά την εγχείρηση τους. Που οφείλεται αυτό; Τελικά μήπως και οι παντρεμένοι, “έχουν ψυχή”;...

Η τελευταία έρευνα έγινε για τους παντρεμένους και τους ελεύθερους που υποβλήθηκαν σε επέμβαση δισκοκήλης. Πολλές φορές σε μελέτες (και φυσικά αναφερόμαστε σε σοβαρές μελέτες σε έγκριτα περιοδικά όπως το SPINE), εξάγονται αποτελέσματα που εκπλήσσουν.

Η ανάλυση 1192 ασθενών με οσφυαλγία λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου από την προοπτική μελέτη του “The Spine Patient Outcomes Research Trial” εκ των οποίων οι 788 χειρουργήθηκαν με δισκεκτομή και οι 404 έλαβαν μη χειρουργική θεραπεία έδειξε, ότι οι χειρουργηθέντες ασθενείς είχαν γενικά πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Από τους χειρουργηθέντες εκείνοι όμως που παρουσίασαν την μεγαλύτερη βελτίωση ήταν οι παντρεμένοι, αυτοί που δεν είχαν προβλήματα από άλλες αρθρώσεις και όσοι παρουσίασαν την κρίση της οσφυαλγίας αμέσως πριν την εγχείρηση.

Συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε αρκετά ένα όμως είναι σίγουρο ότι η μετεγχειρητική φροντίδα σε ένα οικείο (οικογενειακό) περιβάλλον, βοηθά την ανάρρωση. Δεν είναι το ίδιο κάποιος να δέχεται φροντίδα από ένα άγνωστο μισθωμένο πολλές φορές άτομο από το να έχει την φροντίδα και την αγάπη της μητέρας ή της γυναίκας του. Αυτό είναι κάτι που πολλοί από μας το διαπιστώναμε έγινε όμως τώρα και αποτέλεσμα επιστημονικής κλινικής μελέτης.

Πηγή = Pearson, Adam; Lurie, Jon; Tosteson, Tor; Zhao, Wenyan; Abdu, William; Mirza, Sohail; Weinstein, James, Who Should Have Surgery for an Intervertebral Disc Herniation?: Comparative Effectiveness Evidence From the Spine Patient Outcomes Research Trial. Spine. 37(2):140-149, January 15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τα πιο περίεργα ιατρικά θαύματα. ΦΩΤΟ

και όμως αυτή η επέμβαση πέτυχε. ΦΩΤΟ

σε ποια χώρα οι άνθρωποι πεθαίνουν μετά από ένα χειρουργείο;

γνωστό μοντέλο πέθανε κατά τη διάρκεια λιποαναρρόφησης. ΦΩΤΟ

μέσα στο αυτί κρύβεται μια μπαταρία που παράγει ηλεκτρισμό