Γιατί δεν μπορούμε να φτιάξουμε συνθετικό αίμα; Απάντηση με εκπληκτικό βίντεο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αίμα
Για σχεδόν οποιαδήποτε επείγουσα διαδικασία, ο ασθενής χρειάζεται αίμα.

Εδώ κι αιώνες, οι γιατροί αντιμετωπίζουν μια ανυπέρβλητη έλλειψη συμβατού ανθρώπινου αίματος, καθώς η πληθώρα των συνδυασμών ώστε να ταιριάζουν δέκτης με δότη καθιστά αδύνατη την ύπαρξη ενός αρκετά μεγάλου αποθέματος.

Αν γίνει λάθος στην μετάγγιση αίματος, το αποτέλεσμα είναι μοιραίο.

Εφόσον αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, γιατί οι επιστήμονες δεν δημιουργούν απλώς συνθετικό αίμα;

Φαίνεται σχετικά απλό ως ιδέα, έτσι δεν είναι; Το αίμα είναι ένα “κοκτέιλ” από πολλά επιμέρους πράγματα που ήδη γνωρίζουμε πώς να φτιάχνουμε. Επίσης, οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη τακτικά ενδοφλέβιο αλατούχο διάλυμα, οπότε φαίνεται ότι θα πρέπει να λειτουργούν όλα μια χαρά, όταν συνδυάζονται.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, τα οποία εξηγεί λεπτομερώς ένα φανταστικό βίντεο από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία:

Αν και το κύριο ζήτημα είναι σίγουρα η μεταφορά οξυγόνου, το αίμα έχει επίσης μια σειρά από άλλες δουλειές που είναι όλες απίστευτα σημαντικές.

Το αίμα πρέπει να μπορεί να πήξει εάν το δέρμα κοπεί και η φαρμακευτική αγωγή για την αραίωση του αίματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή αιμορραγία σε προβληματικά επίπεδα.

Εάν δημιουργούσαμε συνθετικό αίμα, όχι μόνο θα έπρεπε να είναι συμβατό και ικανό να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο, αλλά και να περιέχει αιμοπετάλια για να πήξει. Ένα κομμάτι της έρευνας σημείωσε πρόοδο με ένα συνθετικό αίμα που θα μπορούσε να κάνει και τα δύο, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει βιώσιμο υποκατάστατο.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες ασθένειες είναι πιο πιθανές να σας «χτυπήσουν» ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχετε