Γιατί δεν μπορείτε να μυρίσετε τίποτα;

  • Iatropedia
Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωής σας έχετε χάσει την ικανότητα της όσφρησης με αποτέλεσμα να μη μυρίζετε καλά για λίγες μέρες. Η ανοσμία είναι ένα συχνό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος και σπάνια αποτελεί ένδειξη μίας σοβαρής κατάστασης. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο όλα όσα θέλετε να μάθετε για το πρόβλημα αυτό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Με τον όρο ανοσμία αναφερόμαστε στην απώλεια της όσφρησης, η οποία μπορεί να είναι μερική ή πλήρης, αν και η πλήρης είναι αρκετά σπάνια. Επίσης μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα με την αιτία.

Η απώλεια της όσφρησης συνοδεύεται και με απώλεια της γεύσης, γι αυτό και είναι τόσο δυσάρεστη και ενοχλητική.

Τα συνηθέστερα αίτια είναι αυτά που προκαλούν προσωρινό ή μόνιμο ερεθισμό, ή καταστροφή του βλεννογόνου που επενδύει το εσωτερικό της μύτης. Για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα, η οξεία παραρρινοκολπίτιδα, η αλλεργική ρινίτιδα και η γρίπη συχνά συνδέονται με απώλεια της όσφρησης.

Ανοσμία μπορεί να προκληθεί και όταν εμποδίζεται η ροή του αέρα στη μύτη εξαιτίας ανατομικών ανωμαλιών, όπως συμβαίνει με τους ρινικούς πολύποδες, τη δυσμορφία του ρινικού οστού και τους όγκους.

Πιο σπάνιες αιτίες είναι αυτές που αφορούν βλάβη ή καταστροφή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της οσφρητικής οδού. Για παράδειγμα νόσος Alzheimer, ανεύρυσμα εγκεφάλου, χειρουργική επέμβαση ή όγκοι εγκεφάλου, σακχαρώδης διαβήτης, νόσος του Huntington, σύνδρομο Sjogren νόσος του Parkinson.

Η απώλεια της όσφρησης που προκαλείται από κρυολογήματα, αλλεργίες ή φλεγμονές των κόλπων του προσώπου είναι παροδική και διαρκεί λίγες μόνο μέρες. Εάν όμως διαπιστώσετε οτι δεν υποχωρεί συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλειστούν πιο σοβαρές καταστάσεις. Η ανοσμία αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης, αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά μύτης για την αλλεργική ρινίτιδα ή μπορεί να χρειαστεί επέμβαση για αφαίρεση πολυπόδων ή διόρθωση ανωμαλιών. Σε λίγες περιπτώσεις η ανοσμία μπορεί να είναι μόνιμη.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;