Γιατί δεν ακούμε σχεδόν ποτέ για καρκίνο στην καρδιά;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος
Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 0,0017-0,028% των ανθρώπων. Και ακόμα και τότε, το πιο πιθανό είναι να είναι καλοήθης.

Αν και ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος, είναι σπάνιο να ακούσουμε περίπτωση καρκίνου στην καρδιά.

Αυτό είναι πολύ περίεργο όταν σκεφτούμε πόσο θεμελιώδης είναι η καρδιά για το σώμα. Εντούτοις, είναι όντως πιθανό να αναπτύξει κανείς πρωτοπαθή καρκίνο της καρδιάς, αν και (ευτυχώς) είναι πολύ σπάνιος καρκίνος.

Τι είναι ο καρκίνος στην καρδιά

Οι πρωτοπαθείς όγκοι της καρδιάς είναι τόσο ασυνήθιστοι που τα στατιστικά στοιχεία είναι λίγα. Μια εκτίμηση υποδηλώνει ότι εμφανίζονται στο 0,0017-0,028% των ανθρώπων. Και ακόμα και τότε, δεν είναι όλοι αυτοί οι όγκοι κακοήθεις.

Ακριβώς όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος, ένα άτομο μπορεί να έχει μη κακοήθεις (μη καρκινικές ή καλοήθεις) όγκους στην καρδιά. Αν και αυτά είναι καλοήθεις, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εάν κάποιος όγκος επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στους θαλάμους της καρδιάς.

Το πιο τρομακτικό ζήτημα είναι οι κακοήθεις καρδιακοί όγκοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 25% των πρωτοπαθών όγκων της καρδιάς.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, πιθανώς έχω δει κακοήθεις πρωτοπαθείς καρκίνους της καρδιάς ίσως δύο ή τρεις φορές, λέει ο δρ. Tochukwu Okwuosa, καρδιολόγος και διευθυντής καρδιο-ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

“Δεν είναι πολύ κοινές κακοήθειες και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μιλούν συχνά γι’ αυτές”, πρόσθεσε.

Ο καρκίνος στην καρδιά δεν διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο κακοήθη καρκίνο.

Περιλαμβάνει ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη, που τον κάνει να εξαπλώνεται και να εισβάλει σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση). Όταν αυτό συμβαίνει στην καρδιά, είναι μοιραία και ιδιαίτερα επιθετικό, εφόσον το αίμα μεταφέρεται σε όλο το σώμα.

“Όταν είναι κακοήθεις, οι όγκοι στην καρδιά πολύ επικίνδυνοι, δυστυχώς. Κανείς δεν θέλει ποτέ να του πουν ότι ο όγκος στην καρδιά του είναι ένας κακοήθης καρκίνος επειδή οι πιθανότητες να θεραπευθεί είναι πολύ μικρές και οι πιθανότητες θανάτου είναι πολύ υψηλές, ακόμη και με χημειοθεραπεία, είπε ο δρ. Okwuosa.

Ένας από τους πιο κοινούς κακοήθεις όγκους της καρδιάς είναι το σάρκωμα, το οποίο αναδύεται από τους μαλακούς συνδετικούς ιστούς. Παραμένει εξαιρετικά σπάνιο, αλλά είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη διάγνωση.

“Ο πιο κοινός κακοήθης όγκος της καρδιάς είναι τα καρδιακά σαρκώματα. Αυτά είναι που, ξέρετε, δυστυχώς, αν το έχεις, είναι σχεδόν σαν να λες ότι είναι μια θανατική ποινή, πρόσθεσε ίδιος.

Γιατί ο καρκίνος στην καρδιά είναι τόσο σπάνιος

Η καρδιά είναι ένα απίστευτο όργανο, αλλά δεν είναι εξοπλισμένο με αντικαρκινικές υπερδυνάμεις, οπότε γιατί η ασθένεια φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια;

Μια θεωρία είναι ότι τα κύτταρα που παράγουν τον καθαυτό τον καρδιακό μυ (τα καρδιακά μυοκύτταρα) φτάνουν σύντομα στην «τελική» τους μορφή και σταματούν να διαιρούνται.

Ο καρκίνος εμφανίζεται λόγω ενός “λάθους” κατά την κυτταρική διαίρεση, με αποτέλεσμα ένα μεταλλαγμένο κύτταρο που συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται ανώμαλα και να διαιρείται ανεξέλεγκτα. Στον καρδιακό μυ, ωστόσο, τα κύτταρα δεν διαιρούνται στην μετέπειτα ζωή σε σύγκριση με άλλα όργανα όπως, για παράδειγμα, τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος.

Αν και αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν είναι καλή στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού, εντούτοις είναι και δύσκολο να αναπτύξει όγκους.

Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στην καρδιά

Η μεγάλη σπανιότητα των καρκίνων της καρδιάς είναι γενικά θετικό πράγμα, αλλά σημαίνει ότι υπάρχει και έλλειψη οριστικών δεδομένων σχετικά με την ασθένεια, γεγονός που καθιστά δύσκολο να την αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Για παράδειγμα, δεν είναι καν σαφές εάν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες επιλογές τρόπου ζωής ή συνθήκες υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της καρδιάς. Εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς και γιατί εμφανίζονται οι καρδιακοί όγκοι ή πώς να τους αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

“Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για τους ασθενείς να έχουν καρκίνο της καρδιάς”, συνέχισε ο δρ. Okwuosa. “Είναι κάπως τρομακτικό όλο αυτό, έτσι δεν είναι”;

Τα συμπτώματα του καρκίνου της καρδιάς μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ορισμένοι όγκοι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, ενώ οι περισσότεροι άλλοι προκαλούν μόνο μη ειδικά συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, πόνο στο στήθος και αίσθημα παλμών.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock