Για να έχει αποτελέσματα η λιποαναρρόφηση χρειάζεται και γυμναστική

  • Iatropedia
Ναι σωστά διαβάσατε, για να είναι επιτυχημένη μια λιποαναρρόφηση, κυρίως στις γυναίκες, θα πρέπει μετά να συνοδεύεται και από γυμναστική. Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε νεώτερη επιστημονική έρευνα, τα παχάκια που “έδιωξαν” από την κοιλιά τους οι γυναίκες μπορεί να επιστρέψουν σαν “σπλαχνικό λίπος”, σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος και με περισσότερους κινδύνους για την υγεία.

Το σπλαχνικό λίπος, εγκαθίσταται ύπουλα και περιβάλλει τα όργανα στην κοιλιακή χώρα, και θεωρείται αρκετά επικίνδυνο. Μετά την λιποαναρρόφηση για να μην εμφανιστεί αυτό το λίπος θα πρέπει να ακολουθήσει γυμναστική. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φαμπιάνα Μπενάτι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, μελέτησαν τις περιπτώσεις 36 γυναικών φυσιολογικού βάρους που έκαναν καθιστική ζωή και όλες κατέφυγαν στη λιποαναρρόφηση για να απομακρύνουν μία μικρή ποσότητα λίπους από την περιοχή της κοιλιάς τους.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες αυτές σε δύο ομάδες, μία που έκανε σωματική άσκηση μετά τη λιποαναρρόφηση και μία που συνέχισε το καθιστικό στιλ ζωής. Μετά από τέσσερις μήνες, όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή, επιφανειακά είχαν πιο επίπεδη κοιλιά, όμως το πιο εσωτερικό σπλαχνικό λίπος τους είχε αυξηθεί κατά 10% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, όσες ασκούνταν μετά τη λιποαναρρόφηση, δεν εμφάνιζαν τέτοια αύξηση του σπλαχνικού λίπους.

Όπως ανέφερε η Μπενάτι,: “το λίπος δεν είναι αδρανής ιστός. Η απομάκρυνσή του με χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες όπως η αντισταθμιστική αύξηση του σπλαγχνικού λίπους, το οποίο είναι πιθανό να αποβεί ανθυγιεινό μακροπρόθεσμα”'. Το εσωτερικό αυτό λίπος συνδέεται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και προβλήματος στην καρδιά, ενώ το επιφανειακό λίπος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα της κοιλιάς, είναι λιγότερο επικίνδυνο.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί το σπλαχνικό λίπος αυξάνει μετά τη λιποαναρρόφηση. Σύμφωνα με τη βραζιλιάνα επιστήμονα, αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η πιο βαθιά ''αποθήκη'' λίπους είναι πιο ενεργή από άποψη μεταβολισμού σε σχέση με άλλες πιο επιφανειακές. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι η λιποαναρρόφηση καταστρέφει την ''αρχιτεκτονική'' των επιφανειακών κυττάρων του λίπους που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, με συνέπεια το όποιο νέο λίπος προστίθεται μετά την επέμβαση, να ανακατευθύνεται πλέον προς τα ακόμα ανέπαφα και πιο βαθιά σπλαγχνικά κύτταρα λίπους.

Οι ειδικοί δεν θεωρούν τη λιποαναρρόφηση κανονικό υποκατάστατο της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί λύση για την παχυσαρκία, αλλά απλώς αντιμετώπιση ορισμένων επίμονων ''θυλάκων'' λίπους. Σύμφωνα με τους βραζιλιάνους ερευνητές, οι καλύτεροι υποψήφιοι για να κάνουν λιποαναρρόφηση, είναι οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό βάρος ή είναι μέτρια υπέρβαροι και οι οποίοι ήδη ασκούνται τακτικά, καθώς το ''κλειδί'' είναι να παραμείνει κανείς σωματικά δραστήριος μετά την αφαίρεση του παραπανίσιου λίπους.

Η λιποαναρρόφηση έχει ορισμένους πιθανούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, όπως η δημιουργία θρόμβων στο αίμα, η βλάβη στα νεύρα, το χαλάρωμα ή το ρυτίδιασμα του δέρματος στις περιοχές όπου έγινε η χειρουργική επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την πλαστική χειρουργική στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη και το ζάκχαρο στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατγορία του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν