Γελάτε συχνά- κάνει καλό!

  • Iatropedia
Ασπίδα προστασίας αποτελεί το γέλιο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως το γέλιο δεν ωφελεί μόνο τον οργανισμό αλλά δρά και θεραπευτικά. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως στο εξωτερικό πολλά νοσοκομεία προσφέρουν προγράμματα θεραπείας με γέλιο ως συμπληρωματική θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Αύριο η ημέρα είναι αφιερωμένη στο γέλιο. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο τις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου και βάλτε το στη ζωή σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η καλή αίσθηση του χιούμορ δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες, αλλά σίγουρα μπορεί να προσφέρει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία σας. Το γέλιο είναι μια έμφυτη ικανότητα που βοηθά να εκφραστούν τα συναισθήματα, αλλά έχει επίσης μεγάλη αξία στην προαγωγή και πρόληψη της υγείας, καθώς επίσης και στη θεραπεία πολλών ιατρικών παθήσεων.

Το γέλιο έχει πολλά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Όταν αρχίσετε να γελάτε δεν χαλαρώνετε μόνο ψυχολογικά και πνευματικά, αλλά προκαλείτε και πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα σας.

Το γέλιο μπορεί να τονώσει πολλά όργανα, γιατί αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου, διεγείρει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς και αυξάνει τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο.

Επιπλέον ενεργοποιεί και ανακουφίζει την αντίδραση στο στρες με αποτέλεσμα μία καλή, χαλαρή διάθεση. Μειώνει την ένταση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και ενισχύει τη μυική χαλάρωση μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τα σωματικά συμπτώματα του άγχους.

Το ίδιο θεραπευτικό είναι και με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που έχει στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από την καταπολέμηση του στρες , αφού οι ευχάριστες σκέψεις απελευθερώνουν νευροπεπτίδια που κρατούν το επίπεδο της ανοσίας υψηλά.

Αντίθετα οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν χημικές αντιδράσεις οι οποίες στρεσάρουν τον οργανισμό και μειώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γέλιο μπορεί να απαλύνει τον πόνο, προκαλώντας την παραγωγή φυσικών παυσίπονων από τον οργανισμό.

Παράλληλα, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και απομακρύνει την πιθανότητα εμφάνισής της. Το γέλιο μπορεί να καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και βοηθά στην ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.

Συνεχώς αυξανόμενα δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι το γέλιο μπορεί να έχει θεραπευτική αξία. Για πολλά χρόνια το χιούμορ έχει χρησιμοποιηθεί κατά την άσκηση της ιατρικής πράξης.

Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αποσπάσουν την προσοχή των ασθενών από τον πόνο.

Πολλές μελέτες αναγνωρίζουν ότι η θεραπεία με γέλιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με χρόνιες ασθένειες. Στο εξωτερικό πολλά νοσοκομεία προσφέρουν προγράμματα θεραπείας με γέλιο ως συμπληρωματική θεραπεία για διάφορες ασθένειες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο στήθος;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν