Φολικό οξύ και βιταμίνη Β μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

  • Iatropedia
Φυσικές τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ και βιταμίνη Β είναι σωτήριες για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η τροφή μπορεί να γίνει γιατρικό, κάτι που επιβεβαιώνουν ερευνητές του PerkingFirstHospital στο Πεκίνο: τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMAέδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β «θωρακίζει» φυσικά τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επί 4,5 χρόνιαη ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 20.000 ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά χωρίς ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι μισοί ελάμβαναν μαζί με εναλαπρίλη για την πίεση και συμπλήρωμα φολικού οξέος (βιταμίνη Β29) ενώ οι υπόλοιποι μόνο το φάρμακο. Όσοι πήραν συμπλήρωμα φολικού οξέος είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν μόνο εναλαπρίλη.

Το φολικό ή φυλλικό οξύ βρίσκεται σε φυσική μορφή σε μια σειρά τροφίμων αλλά σε… γερές δόσεις απαντάται στα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τις φακές και τα φασόλια, τα σπαράγγια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα μπιζέλια και τα εσπεριδοειδή, σημειώνουν Καναδοί διατροφολόγοι. Τρόφιμα εμπλουτισμένα με φολικό οξύ είναι απαραίτητα για όσους ακολουθούν δίαιτες με μειωμένες ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης όπως π.χ. χωρίς γλουτένη ή καταναλώνουν προϊόντα από καλαμποκάλευρο αντί για προϊόντα δημητριακών.

Επίσης σημαντική πηγή φολικού οξέος αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Όπως επισημαίνει ο Δρ Γουώλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, το κάλιο και τα φυτοθρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.