Φυσικό στήθος μετά τη μαστεκτομή: Νέα μέθοδος

  • Iatropedia
Φυσικό στήθος,χωρίς ενθέματα σιλικόνης, μπορούν να αποκτήσουν και πάλι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί -λόγω καρκίνου- σε ολική μαστεκτομή, χάρη σε μια νεά μέθοδο. Η πρωτοποριακή μέθοδος των Ελλήνων γιατρών, η οποία παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας, απέσπασε τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματατης Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας στον τομέα της Αισθητικής Επανορθωτικής Χειρουργικής του γυναικείου μαστού.

«Η μέθοδος που παρουσιάσαμε αφορά την αλλαγή της τεχνικής στην τοποθέτηση και διαμόρφωση του «κρημνού DIEP», ώστε να εξασφαλίζεται φυσικό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα »τονίζει ο επικεφαλής των Ελλήνων γιατρών της μικροχειρουργικής ομάδας τουΓενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ Γεννηματάς», πλαστικός χειρουργός Δρ Ανδρέας Γραββάνης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση στο συνέδριο.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε στην αποκατάσταση του στήθους σε γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή και έχουν υποβληθεί παράλληλα σε ισχυρή ακτινοβολία.

Η μέθοδος είναι εμπνευσμένη από την διπλού πλάνου (dual plane) τοποθέτηση ενθεμάτων στην αυξητική μαστού για αισθητικούς λόγους. Σύμφωνα με αυτή, αρχικά ο πλαστικός χειρουργός διαχωρίζει το μείζωνα θωρακικό μυ στο επίπεδο του 3ου μεσοπλεύριου διαστήματος.

Στη συνέχεια, μετά το πέρας των μικροχειρουργικών αναστομώσεων και την επαναγγείωση του , ο κρημνός τοποθετείται στο επάνω μέρος του αποκατεστημένου μαστού πίσω από τον μείζωνα θωρακικό μυ και στο κάτω τμήμα μπροστά από τον μυ.

Με αυτή την τεχνική το άνω τμήμα του μείζονος θωρακικού μυός ανασπάται εν μπλοκ με το υπερκείμενο ακτινοβολημένο δέρμα εξασφαλίζοντας αφενός την αιμάτωση, άρα και την καλή επούλωση του ακτινοβολημένου δέρματος, αφετέρου δημιουργείται μια υπομυική θήκη στον άνω πόλο όπως ακριβώς στην διπλού πλάνου αυξητική μαστών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΝΘΕΜΑ

Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την μικροχειρουργική αποκατάσταση του γυναικείου στήθους με τη νέα μέθοδο είναι περίπου 6-8 ώρες, ο δε κρημνός λαμβάνεται συνήθως από το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, εναλλακτικά από την έσω επιφάνεια των μηρών ή τουςγλουτούς. Η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 4-5 ημέρες και επιστρέφει στις καθημερινές τις ασχολίες μετά από 2 βδομάδες, ενώ μπορεί να γυμνασθεί μετά από 6 εβδομάδες.

Με την νέα μέθοδο, η δράση του μυός πάνω στον δερμουποδόριο κρημνό εξασφαλίζει καλύτερο σχήμα μαστού, λόγω καλύτερης μετάπτωσης από τους ακτινοβολημένους ιστούς στον κρημνό. Επίσης η πτώση του αποκατεστημένου μαστού είναι σημαντικά μικρότερη με την πάροδο του χρόνου λόγω της δράσης του μυός ως φυσικού στηθόδεσμου.

Η μέθοδος των Ελλήνων γιατρών αξιολογήθηκε ως πρωτοποριακή τόσο από ουδέτερους αξιολογητές, όσο και από τις ίδιες τις ασθενείς όσον αναφορά το αισθητικό αποτέλεσμα και την ποιότητα ζωής μετά την αποκατάσταση.

«Με την νέα μέθοδο τοποθέτησης «διπλού πλάνου» του ελεύθερου κρημνού εξασφαλίζουμε καλύτερη επούλωση, ειδικά στον ακτινοβολημένο μαστό αλλά και καλύτερα μακροχρόνια αισθητικά αποτελέσματα. Μεγαλύτερη πληρότητα στο άνω πόλο του αποκατεστημένου μαστού και λιγότερη πτώση με τη πρόοδο του χρόνου»εξηγεί ο Δρ Γραββάνης.

Η ομάδα πλαστικής χειρουργικής του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» με επικεφαλής τον Ανδρέα Γραββάνη συνεχίζει να καινοτομεί στην παγκόσμια κοινότητα της επανορθωτικής μικροχειρουργικής και να συνεισφέρει στην μικροχειρουργική αποκατάσταση, μετά από μαστεκτομή, για φυσικό αποτέλεσμα μαστού χωρίς ενθέματα σιλικόνης.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, το 2013 έγιναν 95,589 επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού μετά ογκολογική μαστεκτομή, εκ των οποίων 76,700 ήταν αποκαταστάσεις με ενθέματα, 5,098 με μισχωτό κρημνό TRAM, 6,255 μεμισχωτό κρημνό πλατέως ραχιαίου και 7,220 με ελεύθερο κρημνό DIEP.

Πάντα σύμφωνα με τα στατιστικά της ίδια εταιρείας 18,223 ασθενείςχρειάστηκε να αφαιρέσουν το ένθεμα σιλικόνης λόγω κάποιας επιπλοκής,ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά του FDAτο 2009 το 50% των γυναικών που έχουν κάνει αποκατάσταση με ένθεμα στην επταετία έχει αποτύχει!

«Η αποκατάσταση του γυναικείου μαστού με ελεύθερο κρημνό DIEP που πραγματοποιεί η μικροχειρουργική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ Γεννηματάς», προσφέρει εφ’ όρου ζωής φυσικό αποτέλεσμα , με μηδαμινή νοσηρότητα ,σε αντίθεση της αποκατάστασης με ενθέματα σιλικόνης, μισχωτούς κρημνούς TRAM και πλατέως ραχιαίου, που παρουσιάζουν προβλήματα» κατέληξε ο Δρ Γραββάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα παιδιά και τα μάτια σας στο αυτοκίνητο!

Διώξτε τις ρυτίδες χωρίς νυστέρι!

Ποιοι διάσημοι πάσχουν από ψωρίαση και το δείχνουν;

Πως μπορούν να αυξηθούν τα…προσόντα του άνδρα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν