Τι γίνεται όταν ο ιδρώτας δημιουργεί εξάνθημα – Τι να κάνετε

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
εξάνθημα
Όταν ο ιδρώτας προκαλεί εξάνθημα, η κατάσταση είναι γνωστή ως Miliaria Rubra. Πρόκειται για ένα δερματικό ερεθισμό με μικρές, ανάγλυφες κόκκινες κηλίδες στην επιδερμίδα, οι οποίες προκαλούν κνησμό, ή και τσούξιμο.

Το εξάνθημα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, τον λαιμό, την πλάτη, το στήθος ή τους μηρούς, λίγες μέρες μετά την έκθεση του ατόμου σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το εξάνθημα αποτελείται από μικροσκοπικές κηλίδες, ή ανωμαλίες, που περιβάλλονται από μια περιοχή κόκκινου δέρματος. Οι κηλίδες μερικές φορές μοιάζουν με μικρές φουσκάλες και μπορεί να προκαλέσουν:

 • Ήπιο οίδημα
 • Φαγούρα (κνησμός)
 • Τσούξιμο

εξάνθημα

Αιτίες που εκδηλώνετε εξάνθημα από ιδρώτα

Το εξάνθημα συνήθως αναπτύσσεται όταν το άτομο ιδρώνει περισσότερο από το συνηθισμένο, όπως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να τους συμβεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον ιδρώσει πολύ.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες του σώματος φράζουν. Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να κάνει ένα μέρος του ιδρώτα να παγιδευτεί κάτω από το δέρμα σας. Ο παγιδευμένος ιδρώτα προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και δημιουργείται το χαρακτηριστικό εξάνθημα θερμότητας.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο εμφανή σε περιοχές που καλύπτονται από τα ρούχα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ρούχα μπορεί να σας κάνουν να ιδρώσετε περισσότερο σε εκείνο το σημείο και μερικές φορές προκαλείται και αυξημένη τριβή (π.χ. στις μασχάλες).

Τα ακόλουθα επίσης αυξάνουν την πιθανότητα εξανθήματος από ιδρώτα:

 • Ασθένεια και ακινησία: Παρατεταμένες περίοδοι στο κρεβάτι μπορεί να σας κάνουν να ιδρώσετε περισσότερο
 • Το να φοράτε πάρα πολλά, ή “βαριά” ρούχα το καλοκαίρι
 • Το να είστε υπέρβαρο, ή παχύσαρκο άτομο: Είναι πιο πιθανό να έχετε υπερβολική εφίδρωση

Τα μωρά και τα παιδιά έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα για εξάνθημα από ιδρώτα, επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι ιδρωτοποιοί αδένες τους.

εξάνθημα

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα

Γενικά, δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή δερματική πάθηση και το εξάνθημα εξαφανίζεται από μόνο του συνήθως μετά από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορείτε να κάνετε, όπως:

 • Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα και την υγρασία: Αν πρέπει να βγείτε έξω τις ζεστές ημέρες, προσπαθήστε να μείνετε στην σκιά, ή να πάρετε έναν μικρό ανεμιστήρα μαζί σας. Η παρατεταμένη έκθεση στην ζέστη θα σας κάνει να ιδρώσετε περισσότερο και άρα να σας προκαλέσει εξάνθημα. Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 • Να φοράτε φαρδιά ρούχα από βαμβάκι και να αποφεύγετε να φοράτε εκείνα με συνθετικές ίνες, όπως ρούχα από πολυεστέρα και νάιλον, τα οποία “παγιδεύουν” τη θερμότητα.
 • Κρατήστε το δέρμα σας δροσερό: Ένα δροσερό μπάνιο, ή ντους θα ανακουφίσει και θα απαλύνει το δέρμα σας, ενώ θα εμποδίσει και την περαιτέρω εφίδρωση. Επίσης, το να μένετε σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο τις ώρες που έχει πολύ μεγάλη ζέστη θα σας παράσχει σημαντική ανακούφιση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ακόμα και κρύες κομπρέσες, αλλά μην τις αφήνετε στο δέρμα σας για περισσότερο από 20 λεπτά.
 • Χρησιμοποιήστε λοσιόν καλαμίνα: Μπορείτε να την προμηθευτείτε στα περισσότερα φαρμακεία και θα σας βοηθήσει να καταπραΰνετε το ερεθισμένο δέρμα.
 • Βάλτε κρέμα με υδροκορτιζόνη: Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδροκορτιζόνη κρέμες, που είναι επίσης διαθέσιμες από τα φαρμακεία, είναι αρκετά αποτελεσματικές στην μείωση του κνησμού και του ερεθισμού στο δέρμα. Ωστόσο, αποφύγετε τη χρήση τους στο πρόσωπό σας και να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες.

εξάνθημα

Πηγή: http://www.nhs.uk