Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

  • Ρούλα Τσουλέα
στρεπτόκοκκος
Σε αρκετές δεκάδες ανέρχονται πλέον τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Ανιχνεύθηκαν τα πρώτα περιστατικά και σε Καναδά και ΗΠΑ. Τι λένε οι γιατροί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Φόβους ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλώνεται στην κοινότητα εξέφρασαν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, καθώς εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα τα οποία δεν είναι επαφές των προηγούμενων περιστατικών.

Για πρώτη φορά, εξ άλλου, εντοπίστηκαν περιστατικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ αναφέρθηκαν και σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από ιό, ο οποίος συνήθως μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα, όπως τρωκτικά. Είναι όμως πιθανή και η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα: Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Πολλά από τα περιστατικά (όχι όλα) σε Βρετανία και Ισπανία έχουν παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ο τρόπος μετάδοσης.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), τα δύο νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στο Λονδίνο και στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη Βρετανία ανέρχεται σε εννέα.

Οι δύο νέοι ασθενείς δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρα όπου ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων. Ούτε έχουν έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα προηγούμενα επτά κρούσματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο UKHSA φοβάται ότι ο υπαίτιος ιός διασπείρεται σιωπηρά στην κοινότητα.

Μάλιστα έχει επιστήσει την προσοχή των γιατρών, ζητώντας τους να έχουν το νου τους για ασθενείς με εξανθήματα που δεν έχουν σαφή διάγνωση.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη το βράδυ ο Καναδάς ανέφερε 13 ύποπτα κρούσματα, όλα στο Μόντρεαλ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο τους κρούσμα – έναν άνδρα από τη Μασαχουσέτη ο οποίος είχε ταξιδέψει προσφάτως στον Καναδά.

Ισπανία και Πορτογαλία, εξ άλλου, ανακοίνωσαν συνολικώς περισσότερα από 40 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην πραγματικότητα, η ευλογιά των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε πέντε νεαρούς άνδρες στην Πορτογαλία, όπου υπάρχουν άλλα 15 ύποπτα περιστατικά. Όλα εντοπίστηκαν στην Λισσαβώνα.

Άλλα 23 ύποπτα περιστατικά διερευνώνται στη Μαδρίτη. «Όλα τα περιστατικά στην Ισπανία αφορούν νεαρούς άνδρες. Η πλειονότητα εξ αυτών, αλλά όχι όλοι, έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser η κυρία  Elena Andradas, επικεφαλής δημοσίας Υγείας στη Μαδρίτη.

«Προσοχή στα ασυνήθιστα εξανθήματα»

«Τα νέα περιστατικά (στη Βρετανία), σε συνδυασμό με αναφορές για κρούσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνουν τους αρχικούς φόβους μας, ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλώνεται στις κοινότητές μας», δήλωσε η Dr. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA.

«Εξακολουθούμε να διερευνούμε γρήγορα κάθε νέο κρούσμα που εντοπίζουμε και να ενημερώνουμε την ιατρική κοινότητα. Συνιστάμε στους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες να έχουν το νου τους για κάθε ασυνήθιστο εξάνθημα ή δερματική βλάβη που θα παρουσιάσουν. Αν δουν κάτι ύποπτο, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».

Τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία πρέπει να διερευνηθούν για να εντοπιστεί ο τρόπος μετάδοσης μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, κατά τον Dr. Ibrahima Soce Fall, αναπληρωτή γενικό διευθυντή για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως δήλωσε στο Associated Press, οι ειδικοί πρέπει να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο μετάδοσης, ακόμα και στις χώρες όπου ενδημεί.

Αβεβαιότητες

Πέρυσι, η ευλογιά των πιθήκων προκάλεσε περισσότερα από 6.000 κρούσματα στο Κονγκό. Προκάλεσε επίσης περίπου 3.000 περιστατικά στη Νιγηρία. Ωστόσο «υπάρχουν πολλές ακόμα αβεβαιότητες για τη δυναμική της μετάδοσής της», τόνισε ο Dr. Fall.

«Περιστασιακά η ευλογιά των πιθήκων αναφέρεται εκτός των περιοχών όπου ενδημεί», δήλωσε ο Dr Michael Head, ειδικός σε θέματα Παγκόσμιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον. «Έχουμε δει και παλαιότερα κάποια κρούσματα στη Βρετανία και είχαν υπάρξει αναφορές για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «προς το παρόν έχουμε κενά στις γνώσεις μας, τα οποία σίγουρα θα βελτιωθούν με την διερεύνηση του τώρα γίνεται από την επιστημονική κοινότητα. Θα ήταν όμως πολύ ασυνήθιστο να δούμε κάτι περισσότερο από μερικές δεκάδες κρούσματα. Νομίζω ότι δεν θα δούμε επίπεδα μετάδοσης σαν αυτά του κορωνοϊού».

Φωτογραφία: iStock