Ευάλωτοι στην σοβαρή πνευμονία όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα με την όσφρηση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πνευμονία
Η απώλεια της αίσθησης της μυρωδιάς (ανοσμία) έχει γίνει συνώνυμη με την νόσο COVID-19 τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα υγείας που προκαλούν οξεία απώλεια όσφρησης. Τέτοια παραδείγματα είναι η νόσος Πάρκινσον και η άνοια.

Τώρα, ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Michigan (MSU) υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με ιδιαίτερα κακή αίσθηση όσφρησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να πάθουν πνευμονία!

Πνευμονία: Πιο επιρρεπείς όσοι έχουν πρόβλημα όσφρησης

“Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων 65 ετών και πάνω έχουν κακή αίσθηση όσφρησης”, λέει ο Honglei Chen, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Κολλεγίου Ανθρώπινης Ιατρικής του MSU, σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Σε αντίθεση με την όραση ή την ακοή, αυτή αισθητηριακή μείωση έχει παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ατόμων με κακή όσφρηση δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν τέτοιο θέμα«, προσθέτει ο ίδιος.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ανεπαρκούς όσφρησης και των αυξημένων πιθανοτήτων για σοβαρή πνευμονία. Συνολικά, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα υγείας 13 ετών από 2.494 ηλικιωμένους (71-82 ετών).

Η μύτη «ξέρει» πότε υπάρχει νόσος

Η ομάδα του MSU υπέβαλε τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε ένα σύντομο τεστ αναγνώρισης οσμών (Brief Smell Identification Test, ή B-SIT). Το τεστ περιελάμβανε διάφορες κοινές μυρωδιές, όπως λεμόνια και βενζίνη. Αυτές λέγεται ότι βοηθούν στην μέτρηση της αίσθησης της όσφρησης. Μετά από αυτό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τα επόμενα 13 χρόνια, για να δουν πόσοι εξ αυτών ανέπτυξαν πνευμονία και πόσο σοβαρή ήταν.

Αυτή η έρευνα οδήγησε σε ορισμένα αξιοσημείωτα ευρήματα:

  • Σε σύγκριση με εκείνους με κακή όσφρηση, τα άτομα με καλή όσφρηση είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία για πνευμονία.
  • Οι συμμετέχοντες με κακή όσφρηση, που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πνευμονία, είχαν επίσης 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν για πρώτη φορά.

“Απ’ όσα γνωρίζουμε, αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η κακή όσφρηση σχετίζεται με μακροπρόθεσμο υψηλότερο κίνδυνο πνευμονίας σε ηλικιωμένους, ανέφερε ο Yaqun Yuan, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην ερευνητική ομάδα του Chen.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η εργασία τους υποδηλώνει πως τα οσφρητικά προβλήματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην συνολική υγεία από ό,τι η σύγχρονη ιατρική κατανοεί πλήρως μέχρι σήμερα.

“Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα για το πόσα λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτό το κοινό αισθητηριακό έλλειμμα. Είτε ως παράγοντας κινδύνου είτε ως δείκτης, η κακή όσφρηση σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να υποδεικνύει πολλές χρόνιες ασθένειες πέρα απ’ αυτές που γνωρίζουμε. Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί», δήλωσε ο Chen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Healthy Longevity.

Πηγές: https://msutoday.msu.edu, https://www.studyfinds.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε το “αθώο” κρυολόγημα εξελίσσεται σε πνευμονία

Κορονοϊός: Πώς να κάνετε στο σπίτι το τεστ για πιθανή απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19