Ερμηνεύστε τα σήματα κινδύνου που στέλνει η καρδιά!

  • Iatropedia
«Ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί σε μια υγιή καρδιά».Αυτό αποτελεί το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας Καρδιάς η οποία εστιάζεται περισσότερο στις γυναίκες και τα παιδιά.

Η άποψη που επικρατεί ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν μόνον τους ηλικιωμένους και κυρίως τους άνδρες είναι λανθασμένη αφού οι γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες υποεκτιμούν συνήθως το κίνδυνο που διατρέχουν.

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τα 17 εκατομμύρια θανάτων ετησίως, συμβαίνουν σε γυναίκες.

Η “επιδημία” όμως των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας.

Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως:

Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη,

Αυξημένο Σάκχαρο, Κακή Διατροφή,

Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία του ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών.

προφίλ γερής καρδιάς

•Πίεση: Mέχρι 14 η «μεγάλη» και μέχρι 9 η «μικρή».

•Xοληστερίνη: Oλική κάτω από 200mg, LDL («κακή» χοληστερίνη) κάτω από 160mg.

•Σάκχαρο: Kάτω από 100mg/dl.

•Tριγλυκερίδια: Kάτω από 130mg/dl.

•LPa (λιπίδιο του αίματος σαν τη χοληστερίνη): Kάτω από 30mg.

•OμοκυστεΪνη: H ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ του αίματος. Tελευταία η μέτρησή της έχει αρχίσει να εισάγεται στις εξετάσεις ρουτίνας. Πρόκειται για έναν από τους πιο πρόσφατους δείκτες που μελετώνται σε σχέση με τη στεφανιαία νόσο. Όταν η ομοκυστεΐνη υπερβαίνει τις 15 μονάδες, είναι ενδεικτικό προβλήματος.

•Tα στοιχεία που συμπληρώνουν το προφίλ της υγιούς καρδιάς είναι το φυσιολογικό βάρος, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος. Στην περίπτωση αυτήν οι πιθανότητες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου είναι κάτω από 3%.

δωρεάν έλεγχος

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ στις 3, 4, 5 Οκτωβρίου στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα,από 09:30 έως 17:00, γιατροί του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν δωρεάν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παυσίπονο η … γιόγκα! Έρευνα

Φυσικό μπότοξ από το πιάτο σας!

Όταν οι ορμές δεν συγκρατούνται Βίντεο

Χημική απειλή πέντε δημοφιλή αντικείμενα!