Έρευνα: Το εγκεφαλικό γερνάει τον εγκέφαλο κατά 8 χρόνια!

  • Iatropedia
Σε μια έρευνα που σκοπό είχε να εξετάσει τα διάφορα επίπεδα της γνωστικής εξασθένησης στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής φυλετικής προελεύσεως, προέκυψε μια άλλη, εντυπωσιακή διαπίστωση: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο φέρνει απώλεια της νοητικής λειτουργίας που ισοδυναμεί με την γήρανση του εγκεφάλου κατά 8 χρόνια περίπου!

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν οι περιπτώσεις λευκών και μαύρων συμμετεχόντων και -μεταξύ άλλων- βρέθηκε ότι η γνωστική εξασθένηση του εγκεφάλου δεν εξαρτάται από την φυλετική προέλευση του ατόμου. Στη συνέχεια η επικεφαλής της έρευνας, δρ Deborah Levine, και οι συνεργάτες της εστίασαν στο πώς ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει τον ρυθμό γνωστικής εξασθένησης του εγκεφάλου.

Το μέτρο της επίδρασης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου για τη δύναμη του εγκεφάλου επιτεύχθηκε μετρώντας τις αλλαγές σε τεστ αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας των συμμετεχόντων από το 1998 μέχρι και το 2012, οπότε και έληξε η συγκέντρωση στοιχείων για την έρευνα.

Τότε, διαπίστωσαν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο παίζει αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στην γήρανση του εγκεφάλου και πως αυτή η επίδραση ισοδυναμεί με 8 χρόνια παραπάνω στην “ηλικία” του εγκεφάλου.

Η έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε συνεργασία με την Σχολή δημόσιας Υγείας στο Ann Arbor (επίσης του ίδιου πανεπιστημίου) και με τον οργανισμό VA Center for Clinical Management Research που βρίσκεται στην ίδια πόλη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Δείτε πως προειδοποιεί

Πως να προλάβετε το εγκεφαλικό! Νέα μέθοδος