Έρευνα-σοκ για την καπνοβιομηχανία: Μείωση 23% στο κάπνισμα με μείωση της νικοτίνης

  • Iatropedia
Ένα μεγάλης έκτασης πείραμα επάνω στα τσιγάρα με μειωμένη νικοτίνη έδειξε ότι βοηθούν τους καπνιστές να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνουν κάθε μέρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αλλά και ότι τα τσιγάρα με χαμηλότερα επίπεδα νικοτίνης μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα τσιγάρα που δοκιμάστηκαν δεν ήταν απλά εκείνα με “χαμηλή νικοτίνη” ή “ελαφριά” που υπάρχουν στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Αυτοί οι τύποι τσιγάρων χρησιμοποιούν καπνό με κανονικά επίπεδα νικοτίνης, αλλά με ένα φίλτρο που κάνει δυσκολότερο για έναν καπνιστή να εισπνεύσει την εθιστική αυτή ουσία.

Από τότε που αυτά τα “ελαφριά” τσιγάρα εισήχθησαν στην αγορά, μελέτες έδειξαν ότι οι καπνιστές έμαθαν σταδιακά πώς να τα χειρίζονται για να εισπνέουν περισσότερη νικοτίνη ούτως ή άλλως.

Στην τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια μείωση κατά 85-97% στην περιεκτικότητα νικοτίνης στα τσιγάρα, οδήγησε σε 23% μείωση του αριθμού των τσιγάρων που έκαναν οι καπνιστές-συμμετέχοντες στην έρευνα.

Οι συμμετέχοντες που πέρασαν 6 εβδομάδες καπνίζοντας τα τσιγάρα με την αισθητά μειωμένη νικοτίνη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι ξεκίνησαν προσπάθεια να σταματήσουν το κάπνισμα εντός 30 ημερών μετά το τέλος της μελέτης.

Το πείραμα έγινε σε δείγμα 840 καπνιστών που είχαν δηλώσει στην αρχή του πειράματος ότι δεν είχαν καμία πρόθεση ή επιθυμία κόψουν το κάπνισμα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τη μέτρηση της εξάρτησης από το κάπνισμα, για τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης, για την κατάθλιψη και για την επιθυμία για τσιγάρο σε δεδομένες στιγμές.

Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τα τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης και σχεδιάστηκε εξαρχής για να δώσει στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (US Food and Drug Administration) μια επιστημονική βάση για την αξία και τις επιπτώσεις από την επιβολή μείωσης στην εθιστική χημική ουσία της νικοτίνης σε προϊόντα καπνού.

http://www.reuters.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας

Πώς να μην πάρετε κιλά αν κόψετε το κάπνισμα