Έρχεται και στην Ευρώπη νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλτσχάιμερ
Τι ανέφερε η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ κυρία Μάγδα Τσολάκη με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ

Ένα νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και εγκρίθηκε προσφάτως από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αναμένεται να λάβει έγκριση και στην Ευρώπη.

Το φάρμακο ονομάζεται λεκανεμάμπη (lecanemab) και είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Δρα απομακρύνοντας από τον εγκέφαλο το β-αμυλοειδές, μία παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των πασχόντων.

«Το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το β-αμυλοειδές», εξήγησε στο ΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ κυρία Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ. «Δεν θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά καθυστέρησε την εξέλιξή της σε όλες τις κλίμακες που το χρησιμοποίησαν, αλλά και στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET)».

Όπως εξήγησε, η λεκανεμάμπη προορίζεται για τα άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια διότι «σε αυτές τις περιπτώσεις έδωσε αποτελέσματα».

Η κυρία Τσολάκη έκανε τις προναφερθείσες επισημάνσεις με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και το 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων. Τα δύο συνέδρια θα διεξαχθούν ταυτοχρόνως υβριδικά στη Θεσσαλονίκη, στις 9-12 Φεβρουαρίου 2023.

Δύο συνέδρια

Στη διάρκειά τους των θα παρουσιαστούν όλα τα θέματα που αφορούν την άνοια, όπως:

  • Την πρόληψη, την διάγνωση, την ανακουφιστική φροντίδα και τους παράγοντες κινδύνου
  • Την φαρμακευτική θεραπεία και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας
  • Τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και την τεχνολογία
  • Την ψυχολογία και την άσκηση
  • Την έρευνα, τη γενετική, τις πολιτικές και στρατηγικές
  • Την ψυχολογική στήριξη και τις κρατικές παροχές
  • Την εκπαίδευση και την εκπροσώπηση ασθενών
  • Τα προσωπικά δεδομένα, τα νομικά και τα δεοντολογικά ζητήματα

«Καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, θα παρουσιάσουν περισσότερες από 300 σημαντικές εισηγήσεις από όλο το φάσμα της άνοιας», σημείωσε η κυρία Τσολάκη.

Επιπλέον, στη διάρκεια των 105 συνεδριακών ωρών οι ειδικοί θα ανακοινώσουν όλα τα νέα επιστημονικά ευρήματα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.  Τέλος, «από τα επτά διαδραστικά σεμινάρια και τα πέντε δορυφορικά συμπόσια, κορυφαίοι ειδικοί του χώρου θα απαντήσουν σε επιστημονικά ερωτήματα, πρωτοπόροι ερευνητές θα μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, θα μας παρουσιάσουν χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και απόψεις», πρόσθεσε.

Η τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και εκπρόσωποι Αρχών της πόλης. Ομιλητές θα είναι οι δρες:

  • Ιωάννα Στυλιανάκη, επίκουρη Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. με θέμα: «Φυσικά ζωικά πρότυπα: Τα πλεονεκτήματα και η σημασία τους στη μελέτη των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων»
  • Frank Jessen, καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κολωνίας με θέμα: «Στάδιο 2: Η πρώτη συμπτωματική εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ πριν από την ήπια νοητική διαταραχή»
  • Walter Rocca, καθηγητής Νευρολογίας-Επιδημιολογίας, Mayo Clinic-Rochester με θέμα: «Πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση και o κίνδυνος άνοιας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock